Business Internaţional

Bursele sunt departe de minimele din noiembrie, dar investitorii raman pesimisti

Bursele sunt departe de minimele din noiembrie, dar investitorii raman pesimisti
07.01.2009, 16:22 108

Investitorii intra in noul an mai hotarati sa isi asume riscuri in pofida faptului ca perspectivele economice continua sa fie sumbre, scrie The Wall Street Journal.

Pietele care in a doua jumatate a anului 2008 s-au prabusit sub presiunile crizei mondiale cunosc pe inceput de an reveniri. De la obligatiunile speculative (junk bonds sau obligatiuni cu rata mare de castig) la monede, ipoteci, actiuni si marfuri, toate incep 2009 cu aprecieri de 10% si chiar mai mult fata de recordurile minime inregistrate in anul precedent.
Bursele au inceput anul in crestere si au continuat sa isi revina dupa ce in noiembrie au atins valori minime record. Atat indicele Dow Jones Industrial Average, cat si Standard & Poor's 500 s-au apreciat. Indicele Dow a reusit sa castige 19,37% fata de recordul minim din 20 noiembrie. In aceeasi perioada S&P 500 a recuperat 24,22%.
Bursele din intreaga lumea au inceput anul in asentiment. O serie de indici nationali de referinta, din Brazilia pana in Germania si mai departe, pana in Japonia, au ajuns in prezent la cea mai ridicata valoare de dupa inceputul lunii noiembrie. Indicele britanic FTSE 100 a urcat 10% in ultimele sase zile de tranzactionare, perioada fiind insa intrerupta ieri de o zi de depreciere. Indicele indian Sensex a crescut si el cu 7% in ultimele patru zile de tranzactionare.
Desi majoritatea indicilor principali au urcat comparativ cu valorile minime pe care le-au atins in noiembrie, putini actori ai pietei bursiere interpreteaza aceasta evolutie ca una de crestere a bursei. Multi sunt de parere ca recenta revenire a bursei este una temporara si ca piata va reveni la starea ei maladiva initiala.
"Oamenii inca sunt nostalgici dupa banii pe care i-au pierdut" in 2008 - perioada in care piata a fost practic paralizata - cel mai slab an al pietelor de capital de la Marea Recesiune din anii '30, este de parere Brian Gendreau, strateg la ING Investment Management. "Cand discut cu clientii, nu ii vad dornici sa joace asa cum te-ai astepta sa se intample intr-o perioada in care bursa creste. Oamenii sunt tematori si reticenti."
Noul val de optimism vine pe fondul actiunilor guvernului american care continua sa ii indemne pe investitori sa isi asume riscuri sporite, deoarece castigul de pe urma cumpararii unor active cu grad redus de risc, cum este cazul obligatiunilor de Trezorerie, este extrem de redus. "Este evident ca se observa imbunatatiri in ceea ce priveste asumarea de riscuri", afirma Alan Ruskin, directorul de strategie la nivel international al RBS Greenwich Capital.
Exista insa riscul ca aceasta "gura de aer proaspat" pentru economia mondiala sa se evapore daca optimismul timpuriu paleste pe fondul provocarilor de a repune pe picioare industria ipotecara devastata si de a stimula economia maladiva, in conditiile in care incercarile se dovedesc a nu se solda cu rezultatul dorit.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO