Business Internaţional

Bursele europene si-au revenit dupa ce liderii politici au scos artileria grea

13.10.2008, 17:24 17

Bursele din intreaga lume si-au revenit dupa cea mai proasta saptamana din istorie, ca urmare a masurilor adoptate de guvernele din Europa, Statele Unite si Asia care au cazut de acord sa sustina bancile si sa ia masuri impotriva crizei financiare, scrie Bloomberg.

Actiunile Credit Suisse, Deutsche Bank si Barclays au urcat cu mai mult de 13% dupa ce liderii europeni au incheiat un acord pentru a garanta noile datorii ale bancilor si dupa ce Marea Britanie a promis 37 mld. lire (46 mld. euro) ce se vor indrepta catre Royal Bank of Scotland, HBOS si Lloyds TSB. Moneda euro s-a apreciat in fata dolarului, dupa ce temerile privind noi prabusiri bancare s-au mai linistit. Pretul petrolului a crescut si el dupa ce atinsese cea mai scazuta valoare din ultimele 13 luni pe fondul speculatiilor ca aceste acorduri ar putea evita o prabusire a sistemului financiar ce ameninta si cresterea economica.
"Au iesit la atac cu artileria grea", a afirmat Aurore Wannesson-Raynaud, strateg la Axa Investment Managers din Paris. "Ce a fost mai rau este posibil sa fi trecut. Ne putem astepta sa rasara soarele si pe strada noastra".
Indicele mondial MSCI a castigat 2,5% pana la valoarea de 933 de puncte in cadrul sedintei de tranzactionare de la Londra. Dupa ce a pierdut 20% saptamana trecuta, indicele in pofida aprecierii de ieri, se afla pe minus anul acesta cu nu mai putin de 41%. Indicele european Dow Jones Stoxx 600 s-a alaturat trendului, apreciindu-se cu 5,6% la jumatatea programului de tranzactionare, in timp ce MSCI Asia Pacific, fara a include si indicele japonez Nikkei, a adaugat 6,9%.
Europa a fost de acord sa mentina in viata creditorii cu probleme, in timp ce Australia a decis sa garanteze depozitele bancare.
Indicele european Stoxx 600 a coborat cu 41% anul acesta pe fondul ingrijorarilor ca pietele de credit paralizate vor atrage dupa ele o recesiune.
Scaderile de pe burse i-au costat pe investitori 28.000 de mld. dolari (18.440 mld. euro).
Companiile financiare au raportat pierderi si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 635 mld. dolari (468 mld. euro) din cauza investitiilor pe piata ipotecara americana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO