Business Internaţional

Bursele europene au înregistrat săptămâna trecută cel mai grav declin din ultimii trei ani

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 2,49%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,72%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 2,77%

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 2,49%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,72%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 2,77%

Autor: Anca Dumitrescu

15.12.2014, 00:05 1194
Acţiunile marilor companii europene au înregistrat în această săptămână cel mai grav declin din ultimii mai bine de trei ani, de 5,9%, influenţate de titlurile companiilor miniere şi petroliere, scrie Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 a scăzut vineri cu 2,6%, toate cele 19 componente având o evoluţie negativă. Cea mai mare scădere a avut loc în cazul componentei companiilor din sectorul energiei, în condiţiile în care preţul petrolului WTI de referinţă la New York a scăzut sub 60 de dolari pe baril, iar cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a coborât la circa 62 dolari pe baril.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a redus vineri estimarea privind cererea mondială de petrol, pentru a patra oară în ultimele cinci luni. „Cu preţul petrolului care continuă să scadă, toate cotaţiile mărfurilor sunt sub presiune“, a declarat Claudia Panseri, analist la SG Private Banking în Paris. OPEC a anticipat în această săp­tămână că cererea de ţiţei din 2015 va fi la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani.

Indicele elen ASE a scăzut cu 20% în această săptămână şi a atins cel mai redus nivel după 1987, din cauza temerilor că posibilele alegeri anticipate vor aduce la putere partide care se opun austerităţii. În sectorul minier, acţiunile BHP Billiton şi Rio Tinto Group au coborât cu peste 2%, ca şi titlurile companiilor petroliere Royal Dutch Shell şi Total.

Acţiunile Commerz­bank au închis în declin cu 2,7%. Financial Times a relatat că a doua mare bancă din Germania ar putea plăti o amendă de peste un miliard de dolari în schimbul închiderii unei investigaţii din SUA, în care este acuzată că a încălcat embargourile impuse unor state precum Iranul.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 2,49%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,72%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 2,77%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO