Business Internaţional

Bursele europene au deschis joi în urcare

Bursele europene au deschis joi în urcare

Foto: AFP

Autor: Mediafax

15.12.2011, 10:56 76

Bursele europene au deschis joi în urcare, revenind de la minimul ultimelor două săptămâni înregistrat la finalul şedinţei de joi datorită creşterilor din sectorul asigurărilor, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a crescut cu 0,7% până la ora 8:26 GMT (10:26 ora României), după ce a închis miercuri în scădere cu 2,1%.

Analiştii notează că avansul ar putea fi determinat şi de preţurile atractive ale acţiunilor după scăderile recente.

Sectorul asigurărilor este în urcare cu 2%, după creşterea acţiunilor grupului Old Mutual cu 11%. Compania a anunţat că vinde operaţiunile din ţările nordice pentru 3,2 miliarde de dolari.

Bursele din Asia au scăzut puternic joi - minus 2,1% pe pieţele emergente, în timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 1,7% - din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro, care au determinat investitorii să caute refugiu în dolar.

Pesimismul a fost accentuat de un sondaj în rândul companiilor asiatice, care a indicat că producţia industriei manufacturiere din China ar putea scădea din nou în decembrie, agravând situaţia economiei globale, deja împovărată de dinamica slabă din SUA şi de criza din Europa.

Bursa de la New York a închis miercuri în scădere pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv, cu scăderi de câte 1,1% pentru indicii Dow Jones şi Standard & Poor's 500, respectiv minus 1,55% pe Nasdaq.

Investitorii sunt dezamăgiţi că Banca Centrală Europeană nu instituie un program agresiv de achiziţii de obligaţiuni de stat din zona euro, similar "relaxării cantitative" adoptate de Rezerva Federală a SUA şi de Banca Angliei în urma crizei mondiale din 2008-2009.

Aversiunea la risc a atacat bursele de mărfuri şi a trimis euro la minimul ultimelor 11 luni faţă de dolar, în timp ce dobânzile plătite de Italia pentru datoria de stat au atins un nou maxim de la introducerea euro.

Preţul petrolului Brent s-a prăbuşit miercuri cu 5%, trăgând în jos acţiunile din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO