Business Internaţional

Bursele europene au deschis în urcare datorită optimismului privind operaţiunea de lichiditate a BCE

Bursele europene au deschis în urcare datorită optimismului privind operaţiunea de lichiditate a BCE

Autor: Vlad Popescu

29.02.2012, 11:03 95

Bursele europene au deschis miercuri în urcare, continuând trendul ascendent din ultimele două luni şi jumătate, datorită optimismului investitorilor privind operaţiunea de refinanţare pe trei ani efectuată de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,3% în debutul şedinţei de tranzacţionare.

Investitorii mizează că noua operaţiune de refinanţare derulată de BCE va relaxa tensiunile din sectorul bancar şi va întări apetitul pieţelor pentru active riscante, precum acţiunile.

Atmosfera optimistă este întreţinută şi de evoluţia de marţi a bursei de la New York, când indicele Dow Jones a închis peste pragul psihologic de 13.000 de puncte pentru prima dată din mai 2008.

Acţiunile bancare europene sunt în urcare, în aşteptarea rezultatelor operaţiunii de refinanţare efectuată de BCE miercuri dimineaţa.

Prima operaţiune de refinanţare pe trei ani derulată de BCE în decembrie a rezultat într-o injecţie de lichiditate de 489 miliarde euro în sectorul bancar european, sumă absorbită de peste 500 de instituţii de credit.

Pentru operaţiunea de miercuri, media estimărilor analiştilor indică o absorbţie de aproximativ 500 miliarde euro.

Bursele din Asia au urcat miercuri în medie cu 1,4%, la maximele ultimelor şapte luni, datorită aşteptărilor optimiste privind operaţiunea de refinanţare a BCE.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,1% pe pieţele asiatice, la 1,3474 dolari, aproape de maximul ultimelor două luni şi jumătate. Moneda unică europeană a crescut cu 3% în luna februarie, cea mai bună performanţă din octombrie.

La New York, indicele Dow Jones a închis marţi în urcare cu 0,2%, iar S&P 500 s-a apreciat cu 0,3%, în timp ce piaţa Nasdaq a câştigat 0,7%.

Indicele Dow Jones a închis aproape de maximul ultimilor patru ani, iar S&P 500 a finalizat peste nivelul de 1.370 de puncte, cel mai ridicat din mai 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO