Business Internaţional

Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut puternic, după demisia lui Juergen Stark de la BCE

Autor: Vlad Popescu

12.09.2011, 10:08 403

Bursele din Asia au scăzut puternic luni, iar moneda euro s-a depreciat la minimul ultimilor zece ani faţă de yen, după demisia economistului german Juergen Stark din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), care a accentuat temerile legate de criza datoriilor de stat din Europa.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 2,3%, la cel mai redus nivel din aprilie 2009, iar indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 3%, transmite Reuters.

Indicii futures de pe bursele europene scad în medie cu 2,7%. Dintre marile burse europene, indicele FTSE 100 al pieţei londoneze urmează să deschidă în coborâre cu 1,4%, în timp ce principalii indici ai burselor de la Frankfurt şi Paris ar trebui să coboare cu peste 2% în debutul şedinţei de luni.

Preţurile petrolului şi cuprului sunt în scădere, iar dolarul se apreciază puternic, combinaţia dintre temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro şi pesimismul legat de frânarea creşterii economcie globale continuând să lovească bursele din întreaga lume, pentru cea de-a şasea săptămână consecutiv.

Demisia lui Juergen Stark din Consiliul BCE subliniază divergenţele interne din cadrul instituţiei privind controversatul program de achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară, prin care banca sprijină ţările cu probleme financiar fiscale.

Programul este una dintre principalele arme anticriză ale BCE, deoarece forţează scăderea randamentelor obligaţiunilor de stat ale ţărilor aflate sub presiune pe pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO