Business Internaţional

Bursele asiatice, victime ale "gripei pasarilor"

03.02.2004, 00:00 21



Temerile ca virusul "gripei pasarilor" se transmite si la oameni au determinat o scadere a pretului actiunilor companiilor de transport aerian si a altor companii legate de activitatea de turism, listate la bursele de valori din Asia.



Indicele MSCI, cel mai cuprinzator in regiunea Asia Pacific, a scazut cu 0,4%, spre un nivel record, in ultimele trei saptamani. In acelasi timp, valoarea pietelor de capital din Europa este asteptata sa creasca, influentata si de discutiile de fuziune intre producatorul de medicamente Aventis si operatorul de telefonie mobila Vodafone.



Stirea potrivit careia moartea a doua vietnameze ar putea insemna ca virusul se transmite si intre oameni a lovit pietele de capital din Hong Kong, Thailanda si Taiwan. "Daca este un caz de transmitere intre oameni a virusului, situatia va fi foarte serioasa, deoarece va afecta numarul de vizitatori in Hong Kong", a declarat Kenny Tang, director la Tung Tai Securities.



Unele efecte sunt deja vizibile. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 2%, iar, in China, cotatia actiunilor celei mai mari companii de transport aerian, China Southern Airlines Company, a pierdut 5,7%. Actiunile firmelor thailandeze au scazut ieri cu circa 5%.



Pretul actiunilor Cathay Pacific Airways, principalul transportator aerian din Hong Kong, a scazut cu 2,8%, in timp ce in Taiwan titlurile Eva Airways au pierdut 4,7%.



OMS a anuntat recent ca virusul H5N1 al gripei aviare, care a determinat moartea a 12 persoane pana in prezent, ar putea sa se combine cu virusul gripei umane, ucigand astfel milioane de oameni si depasind cu mult impactul Sindromului Respirator Acut Sever (SARS)Banca Asiatica de Dezvoltare estimeaza ca SARS a costat continentul 60 miliarde de dolari, deoarece turistii si-au anulat calatoriile in Asia, iar consumatorii au evitat restaurantele si magazinele de teama contaminarii.Deocamdata, numarul anularilor cauzate de epidemia de gripa aviara este relativ scazut. Doi tour-operatori francezi si pana la 1.000 de cetateni niponi si-ar fi anulat programele turistice din Vietnam, conform informatiilor actuale.Un important operator turistic din Shanghai a semnalat ca rezervarile pentru tari afectate de gripa ca Vietnam si Thailanda s-au rarit, iar alti oficiali din sector au indicat ca se asteapta la anulari ale rezervarilor in saptamanile urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO