Business Internaţional

Bursele asiatice au scăzut vineri, din cauza temerilor privind situaţia economică globală

Autor: Vlad Popescu

02.09.2011, 11:35 161

Bursele asiatice au scăzut vineri pentru prima dată în ultimele şapte zile, din cauza temerilor privind încetinirea creşterii economice globale, pe fondul datelor economice negative din SUA şi Europa, transmite Bloomberg.

Pieţele aşteaptă raportul de vineri din SUA privind piaţa muncii, care va indica cel mai probabil că şomajul s-a menţinut peste pragul de 9% în cea mai mare economie a lumii, alimentând temerile investitorilor legate de frânarea economiei.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 1% vineri, prima scădere din ultimele şapte şedinţe consecutiv. Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a închis vineri în scădere cu 1,2%.

În contextul temerilor privind economia, investitorii migrează din nou către active sigure. Francul elveţian s-a apreciat în raport cu toate cele 16 valute principale la care se raportează.

Bursele au crescut constant în ultimele zile, datorită speranţelor că Federal Reserve ar putea lua în viitorul apropiat măsuri agresive de stimulare a creşterii economice din SUA.

Autorităţile americane vor prezenta vineri raportul lunar privind numărul locurilor de muncă din economie, analiştii având aşteptări pesimiste de la date.

Totodată, economiştii anticipează că Germania va anunţa săptămâna viitoare scăderea comenzilor industriale pentru prima dată în patru luni.

"Revenirea economiei SUA este în continuare anemică, iar temerile privind crearea de locuri de muncă şi preţurile locuinţelor persistă. Aşteptările sunt relativ scăzute pentru datele de astăzi privind şomajul", comentează un analist australian.

Principalii indici ai bursei de la New York au închis joi în scădere cu peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO