Business Internaţional

Bursele americane au cazut din nou, speriate de cea mai lunga recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial

02.12.2008, 18:14 154

Actiunile nu numai ca si-au incheiat o perioada de crestere de cinci zile, dar au si pierdut mai mult de jumatate din castiguri. Indicele Dow a pierdut 679,95 puncte, sau 7,70%, incheind sedinta de tranzactionare de luni la o valoare de 8.149,09 puncte, scrie Wahington Post.

Au mai existat doar trei zile in istoria pietei bursiere cu pierderi mai mari pentru indicele Dow: lunea de dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si 29 septembrie si 15 octombrie 2008.
Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut aproape 9 procente, incheind sedinta de tranzactionare la un nivel de 816,21 puncte.
Spulberand orice urma de indoiala ramasa, Biroului national de cercetare economica, grupul nonprofit de economisti care clasifica ciclurile economice, a anuntat ca recesiunea economica a inceput in Statele Unite in decembrie 2007.
Vanzarile de actiuni au fost masive. Toate cele 30 de actiuni ce alcatuiesc indicele Dow Jones au incheiat sedinta de tranzactionare in scadere. Pe bursa newyorkeza, peste sapte actiuni au scazut la fiecare actiune aflata in crestere.
Temerile investitorilor se intensificasera in urma unui raport privitor la vanzari conform caruia multi americani isi vor reduce vizitele la magazine in acest sezon.
Luni au aparut noi vesti negative: sectorul de productie atinsese cel mai scazut nivel din ultimii 26 de ani, iar cheltuielile din sectorul constructiilor au inregistrat o reducere peste asteptari in luna octombrie. Preturile obligatiunilor au urcat, investitorii cautand siguranta titlurilor guvernamentale.
Pretul petrolului a inregistrat o scadere puternica dupa ce OPEC a decis sa nu-si reduca productia in weekend si in conditiile in care investitorii au pariat ca incetinirea activitatii economice va afecta cererea.
Dolarul a scazut in raport cu alte monede importante. Pretul aurului s-a aflat de asemenea in scadere.
In Europa, actiunile s-au aflat ieri in crestere dupa ce Tesco a raportat vanzari peste asteptari, iar indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a tranzactionat aproape de cel mai scazut nivel raportat la castiguri din ultimii cel putin sase ani.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 avansase cu 1,2% la jumatatea sedintei de tranzactionare, dupa o scadere anterioara de 2,3%.
Actiunile Barclays si Rio Tinto au scazut cu peste 4% pe fondul temerilor ca adancirea recesiunii va afecta castigurile.
Indicele bursier european Stoxx 600 este valorizat la de 7,99 ori castigurile companiilor incluse in cadrul sau, aproape de minimul de 7,88 atins pe 27 octombrie, cand actiunile au atins cel mai scazut nivel din ianuarie 2002.
Indicele MSCI Asia-Pacific a inregistrat o scadere de 4,2%.
Banca Centrala Europeana si Banca Angliei sunt asteptate sa decida reduceri de rate ale dobanzii in aceasta saptamana. Actiunile si-au reluat cresterea saptamana trecuta in urma anuntului guvernului american privitor la protejarea Citigroup de noi pierderi si a eforturilor Chinei de a impulsiona economia cu rate mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO