Business Internaţional

Bursa japoneză dă tonul la scăderi şi pentru Europa şi SUA

25.08.2010, 23:49 18

Bursele din întreaga lume au avut un început de săptămână slab,însă cea mai proastă evoluţie a fost consemnată de indicele dereferinţă al bursei de la Tokyo, Nikkei, care a atins în şedinţa detranzacţionare de miercuri minimul de închidere din ultimele 16luni.
Investitorii sunt dezamăgiţi de faptul că autorităţile ni­pone nuau luat măsuri concrete petru a ţine în frâu apre­cierea puternicăa yenului, care ameninţă revenirea eco­nomică fragilă a ţării,scrie agenţia de presă Thomson Reu­ters. Numai în şedinţa de ieri,Nikkei a pierdut 2%, însă, raportând la pri­me­le trei zile alesăp­tă­mânii, indi­cele japonez a cu­noscut un declin de3,6%.
Guvernul de la Tokio se luptă cu presiuni intense la nivelinterna­ţional, după ce yenul s-a apreciat până la cea mai marecotaţie din ultimii 15 ani în raport cu dolarul american.
"Faptul că Nikkei a coborât sub pragul de 9.000 de puncte este uneveniment semni­ficativ şi este nevoie ca autorităţile japoneze săia urgent măsuri concrete. Dacă indicele va rămâne sub acest nivelpentru prea mult timp, cele 9.000 de puncte vor deveni un pragsolid al bursei nipone", a declarat Koichi Nosaka, analist de piaţăîn cadrul companiei Securities Japan.
De asemenea, în Europa, odată cu retrogradarea ratingului Irlandeide către agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's,bursele au deschis şedinţa de tranzac­ţionare de ieri pe minus,revenindu-şi uşor după ce o serie de companii, printre care şiproducătorul de bere Heineken, au anunţat rezultate financiarepozitive. Ulterior, la mijlocul şedinţei de tranzacţionare burseleoccidentale se întor­se­seră pe roşu.
Indicele britanic FTSE 100 coborâse cu aproape 0,5%, până la 5.132de puncte, în timp ce referinţa germană DAX pierduse 0,35%, până la5.913 puncte. De asemenea, indicele francez CAC 40 se situa cu0,53% faţă de nivelul de închidere de marţi, până la 3.472 depuncte. Pe malul stâng al Atlanticului, în Statele Unite, indiceleDow Jones Industrial Average a închis pe minus şedinţa de marţi,după un declin de peste 1,3%.
Pe de altă parte, majoritatea burselor din Europa Centrală şi deEst au avut o zi favorabilă ieri, reuşind să crească, chiar dacădestul de moderat. Indicele ceh PX consemnase miercuri la prânz unavans de 0,03%, în timp ce indicele bursei din Budapesta BUX urcasecu 0,74%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO