Business Internaţional

Bursa japoneză a urcat la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate, susţinută yen şi de anemia din Europa

Bursa japoneză a urcat la maximul ultimilor cinci ani...

Autor: Radu Racu

15.05.2013, 11:47 378

Bursa de la Tokyo a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, susţinută de evoluţia bună a exportatorilor, pe fondul deprecierii monedei naţionale, şi a datelor îngrijorătoare din Europa, care au trimis investitorii pe pieţe de capital de peste ocean, scrie Financial Times.

Indicele bursieri Nikkei 225 a urcat miercuri cu 2,3%, peste pragul de 15.000 de puncte pentru prima dată după luna ianuarie 2008, pe măsură ce yenul a coborât faţă de dolar la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani şi jumătate. Anul acesta, indicele Nikkei a urcat cu 45%, in contextul politicii monetare a băncii centrale nipone, care implică achiziţia de obligaţiuni de stat prin tipărire de monedă.
 
În Europa,   Franţa, a doua mare economie de pe continent, a intrat în recesiune pentru a treia oară în ultimii patru ani, cu o contracţie de 0,2% în primul trimestru, în timp ce Germania, ţara europeană cu cel mai ridicat PIB, a evitat la limită recesiunea, cu un avans de doar 0,1% în primele trei luni ale anului.   
 
PIB al zonei euro a scăzut cu 0,1% în primul trimestru, după o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit estimărilor analiştilor consultaţi de Bloomberg.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO