Business Internaţional

Bursa egipteană a pierdut 10% în câteva minute

Autor: Catalina Apostoiu

23.03.2011, 23:40 16

Bursa de la Cairo a înregistrat o scădere de 10% la câtevaminute de la redeschidere, după ce aceasta fusese închisă timp deaproape două luni, scrie BBC News.

Tranzacţiile au fost mai apoi suspendate pentru jumătăte deoră, în linie cu noile reglementări. Indicele EGX 30 a pierdut ieri8,9% din valoare.

Scăderea bursei era aşteptată, în condiţiile în careinvestitorii reacţionează faţă de turbulenţele economice generateîn urma înlăturării de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.

Mai mulţi oameni de afaceri importanţi sunt anchetaţi pentrupractici corupte în timpul vechiului regim. Piaţa fusese închisădin 17 ianuarie şi scăzuse cu 18% în decurs de două zile înainte deînchidere.

Se pare că decizia de redeschidere a acesteia a fost forţată deregulile indicelui Morgan Stanley Capital International (MSCI),care monitorizează valoarea pieţelor de acţiuni la nivel mondial,fiind utilizat de fondurile internaţionale de investiţii.

Dacă redeschiderea bursei ar fi avut loc cu o zi mai târziu,companiile egiptene ar fi fost automat excluse din cadrul indiceluiMSCI, obligând mulţi investitori străini să-şi vândă rapidpachetele de acţiuni.

Guvernul egiptean a luat mai multe măsuri de susţinere a pieţeide acţiuni, incluzând o zi mai scurtă de tranzacţionare, osuspendare automată a tran­zac­ţiilor în cazul unui declin de 5%sau 10% al pieţei în aceeaşi zi, un fond guvernamental de 250 demilioane de lire egiptene (42 de milioane de dolari) ce poateinvesti în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO