Business Internaţional

Bursa din Tokio, inchisadin cauza suprasolicitarii sistemului

19.01.2006, 20:30 19

Inchiderea Bursei din Tokio cu 20 de minute inainte de ora normala va afecta grav imaginea acestei institutii.

Bursa din Tokio si-a intrerupt ieri activitatea pentru a doua oara in istoria de 56 de ani a institutiei, ca urmare a suprasolicitarii sistemului computerizat. Tranzactiile pe cea de-a doua mare bursa din lume au fost oprite cu 20 de minute inainte de inchiderea oficiala a Bursei, informeaza Bloomberg.

Principala cauza a acestei probleme a fost numarul foarte mare de tranzactii facute intr-un timp scurt. Presedintele Bursei din Tokio, Taizo Nishimuro, a declarat intr-o conferinta de presa ca principalul factor care a dus la cresterea majora a tranzactiilor a fost ancheta pe care autoritatiile nipone au inceput-o la compania Livedoor.

Din cauza scandalului in care compania Livedoor este implicata, investitorii au oferit spre vanzare mai mult de un sfert din actiunile companiei, pentru 496 yeni pe actiune, cu 17 procente mai putin decat pretul de inchidere din ziua precedenta.

Compania Livedoor, considerata principala vinovata pentru cele intamplate, se confrunta cu acuzatii grave legate de incal-carea regulilor de tranzactionare, conducerea companiei fiind acuzata ca a transmis actionarilor informatii eronate. "Pana nu se va incheia investigatia asupra companiei Livedoor si statutul acesteia nu va fi clar, presiunea asupra bursei va persista", este de parere Tsuyoshi Nomaguchi, strateg al firmei Daiwa Securities.

Livedoor este una dintre cele mai cunoscute companii japoneze ce activeaza in domeniul Internetului. In ultimii ani valoarea acesteia a crescut datorita achizitiilor unor alte companii pana 730 de miliarde de yeni (6,3 miliarde de dolari).

Conducerea Bursei a luat decizia ca programul acesteia sa fie scurtat cu o jumatate de ora, urmand sa inceapa la ora locala 1 p.m, in loc de 12.30 p.m. Numarul tranzactiilor a ajuns la 4 milioane la ora locala 14.25, foarte aproape de nivelul maxim admis de 4,5 milioane de tranzactii pe zi. Conducerea Bursei a precizat ca acest program scurtat va persista pana vor fi puse la punct problemele sistemului. De asemenea, unele actiuni tranzactionate pe bursele din Fukuoka si Sap-poro, institutii ce folosesc acelasi sistem ca si Bursa din Tokio, au fost oprite de la tranzactionare intr-un mod neobisnuit.

"Este o situatie foarte rusinoasa", este de parere Makoto Haga, manager al STB Asset Management Co., fond ce controleaza aproape 1,8 mld. dolari. "Unde este Japonia high-tech pe care o stiam?", a adaugat Haga.

Indicele nipon Nikkei 225 a scazut cu 2,9 procente pana la un nivel de 15.341,18 puncte, continuand astfel trendul de descrestere pe care l-a urmat pe parcursul ultimei saptamani. Aceasta criza a facut ca mai mult de 300 de miliarde de dolari sa fie retrasi de pe piata actiunilor si a afectat companiile din domeniul tehnologiei printre care Advantest, Canon si Toshiba

Aceasta stopare a tranzactiilor inainte de termen vine dupa alte doua crize importante cu care Bursa nipona s-a confruntat anul trecut, in ambele cazuri fiind vorba de blocarea sistemului computerizat al acesteia. Aceasta criza a Bursei din Tokio s-a resimtit si la nivel mondial, majoritatea indicilor bursiei avand o evolutie negativa. Indicele FTSE 100 a scazut cu aproape 1%, pana la 5.648 puncte, indicele Dax a pierdut aproximativ 1,5%, atingand nivelul de 5.382 puncte, iar principalul indice al bursei din Paris, Cac 40 a scazut cu mai mult de un procent, pana la un nivel de 4.756 puncte. Analistii sunt de parere ca aceasta noua problema va afecta serios imaginea institutiei nipone, chiar inainte de a-si lista propriile actiuni.

Si yenul, moneda nationala a Japoniei, a fost afectat de aceasta problema a bursei, acesta fiind cotat la 115,88 yeni/dolar.



Cutremur pe bursa din Tokio

* Bursa din Tokio a fost inchisa inainte de ora oficiala pentru a doua oara in istoria de 56 de ani a institutiei.

* Aceasta noua problema a bursei nipone s-a resimtit la nivel mondial, principalii indici ai burselor europene scazand cu 1-1,5%.

* Yenul a fost, de asemenea, afectat de aceasta criza, scazand pana la 115,88 yeni/dolar.

* Principalul indice al Bursei din Tokio a pierdut 2,9%, in scadere pana la 15.341,18 puncte.

* Principala vinovata pentru aceasta inchidere prematura a bursei este considerata compania Livedoor, acuzata de transmitere de informatii false actionarilor.

* Valoarea companie Livedoor se ridica la 6,3 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO