Business Internaţional

Bursa din Rusia cade prada razboiului si pretului petrolului

14.08.2008, 19:38 16

Indicele bursier rusesc RTS a avut cea mai slaba performanta din lume de la inceputul trimestrului trei (T3) pe fondul prabusirii pretului la petrol, al razboiului din Georgia si al investigatiilor initiate de stat la o companie producatoare de otel, evenimente care amintesc investitorilor ca este periculos sa detina actiuni in fostul stat comunist, scrie Bloomberg.
Indicele RTS a coborat cu 22% de la inceputul actualului trimestru, chiar daca, dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat pe 12 august oprirea operatiunilor militare din Georgia, indicele a cunoscut o apreciere de 3,5%. Evolutia acestuia in trimestrul trei este cea mai slaba dintre indicii celor mai mari 20 de burse la nivel mondial. Intre 2000 si 2008, in timpul mandatului de presedinte al actualului premier Vladimir Putin, indicele a crescut de 14 ori.
Rosneft si Lukoil, cei mai mari producatori de petrol din Rusia, au ajutat la prabusirea RTS. Actiunile companiilor cu sediul la Moscova au coborat cu 17% din iunie pana pe 12 august in conditiile in care pretul petrolulului a coborat cu 23% fata de recordul de 147,27 $/baril inregistat in iulie. Norilsk Nickel, cea mai mare companie miniera din Rusia, a pierdut 26% din valoare si a inregistrat cea mai puternica depreciere lunara din iulie 1980, conform Indicelui Jefferies CRB Commodity.
Prabusirea RTS a trimis actiunile celor 48 de companii care il compun la cea mai scazuta valoare din martie 2006 incoace. Pe fondul acestui fenomen Firebird Management, Clariden Leu, fond al Credit Suisse si Banco Santander, au inceput sa evite sa investeasca in Rusia. Firebird si-a redus in ultimele trei luni la mai putin de jumatate cele 1,8 mld. dolari (1,21 mld. euro) investite in actiuni pe bursele tarilor foste membre ale URSS.
FMI estimeaza o incetinire a ritmului de crestere economica de la 8,1%, cat a inregistrat Rusia in 2007, la 6,8% in 2008 si doar 6,3% in 2009 - cea mai scazuta rata din 2002. "Din pacate, atat situatia macroeconomica globala, cat si cea din Rusia se inrautatesc continuu", a afirmat Zina Psiola, cea care administreaza investitiile de 1,1 mld. dolari (739 mil. euro) facute de Clariden Leu din Z?rich pe bursele rusesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO