Business Internaţional

Bursa de Valori Bucureşti are un avans de 30% la jumătatea anului

Bursa de Valori Bucureşti are un avans de 30% la...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

24.07.2019, 17:53 165

Bursa de Valori Bucureşti a crescut accelerat şi înregistrează o creştere de aproape 30% după primele şase luni ale anului, iar indicele BET al celor mai tranzacţionate 16 companii are o majorare de 20%, al doilea cel mai mare ritm de creştere la nivelul indicilor principali din UE. 

BET-TR, indicele care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 14.000 de puncte şi a crescut cu aproape 30% de la începutul anului.

„Piaţa de capital locală a crescut puternic în prima jumătate a anului, în principal, din două motive. Dividendele şi rezultatele companiilor româneşti au fost pe placul investitorilor, însă să ne aducem aminte că această creştere accelerată a apărut şi ca urmare a unui efect de bază pentru că piaţa era foarte jos la finalul anului trecut. De altfel, România s-a conectat la trendul ascendent din pieţele internaţionale, unele dintre ele atingând noi maxime”, spune Adrian Tănase, CEO BVB.

„Investitorii de toate tipurile sunt atraşi atât de creşterea preţului acţiunilor, cât şi de dividendele generoase oferite de companiile listate la BVB. Randamentul de aproape 30 de procente oferit în prima jumătate de an de indicele BET-TR, care include şi dividendele, este o propunere atractivă pe care România o face către cei care deţin capital. Mai mult, indicele BET-TR a ajuns la maxime istorice şi România îşi reconfirmă astfel în faţa investitorilor potenţialul de creştere”, spune şi Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Indicele BET - Total Return (BET-TR), care include şi dividendele oferite de companiile din BET, a spart pragul de 14.000 de puncte la finalul lunii iunie. De la începutul anului, creşterea a fost de aproape 30%.

Luna iunie s-a remarcat printr-o valoare medie zilnică de tranzacţionare care a depăşit 11,5 milioane de euro.

De la începutul anului şi până la finalul lunii iunie, valoarea totală de tranzacţionare pe toate tipurile de instrumente financiare a depăşit 1,1 miliarde de euro.

După primul semestru, valoarea de piaţă a companiilor româneşti a fost de 20,8 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 15%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 34,8 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din iunie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creştere cu 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO