Business Internaţional

Bursa de la Tokyo şi yenul au scăzut puternic vineri, după cutremurul puternic care a lovit Japonia

Bursa de la Tokyo şi yenul au scăzut puternic vineri, după cutremurul puternic care a lovit Japonia

Autor: Vlad Popescu

11.03.2011, 10:57 30

Indicele Nikkei al bursei de laTokyo a închis vineri în scădere cu 1,7%, laminimul ultimelor cinci săptămâni, iar yenul s-a depreciatsemnificativ, după un cutremur puternic în largul coastei denord-est a Japoniei, care a cauzat valuri tsunami,incendii şi alunecări de teren, potrivit Reuters.

Cutremurul, cu o magnitudine de 8,9 potrivit US Geological Survey,a zguduit clădirile din Tokyo şi a cauzat "mulţi răniţi", potrivitteleviziunii NHK şi declaraţiilor martorilor de la faţalocului.
Indicele Nikkei era deja în scădere înainte decutremur, din cauza temerilor privind economia globală şitensiunile din Arabia Saudită.

"Este încă prea devreme să evaluăm pagubele şi replicile se facîncă simţite. Anticipăm o corecţie abruptă a yenului, iar BancaJaponiei ar putea menţine înclinaţia către dobânzi mai mici laconsiliul de săptămâna viitoare. În contextul creşterii puternice apreţului petrolului, care a afectat perspectivele economie globalede care Japonia depinde în mare măsură, acest eveniment ar puteadetermina banca centrală să păstreze o politică monetară care arfavoriza economia", comentează un analist al Standard CharteredBank din Hong Kong.

Yenul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şieuro după cutremur. Moneda japoneză a coborât cu0,3% faţă de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei aucăzut cu 3% după închiderea şedinţei bursiere. Randamenteleobligaţiunilor au crescut, investitorii anticipând consecinţeeconomice semnificative şi noi presiuni asupra bugetului de stat.Contractele futures cu aur au înregistrat creşteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO