Business Internaţional

Bursa de la Atena renaşte cu toate că Grecia este retrogradată la statutul de economie emergentă

Bursa de la Atena renaşte cu toate că Grecia este...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2013, 20:01 607

Agenţia de furnizare de ratinguri şi indici bursieri S&P Dow Jones Indices a retrogradat Grecia la statutul de economie emergentă printre altele din cauza reducerii „dramatice“ a pieţei elene în ultimii ani şi creditării dificile, scrie Greek Reporter.

Agenţia, una dintre cele mai importante din in­dustria de profil, îşi justifică decizia şi prin faptul că „bursa de  acţiuni nu a progresat cu practicile tipice altor pieţe dez­voltate“, se arată într-un raport al S&P Dow Jones Indices. De asemenea, Grecia nu înde­plineşte criteriul ratingului minim ne­cesar calificării ca economiei dezvoltată, iar tranzacţiile pe piaţa elenă au devenit „extrem de dificile şi ne­practice“.

Cu toate acestea, acţiunile greceşti au devenit cele mai performante din lu­me în contextul în care economia dă sem­ne că este pe cale să iasă din rece­siunea de şase ani în care s-a împot­mo­lit, iar investitori noi au în vedere achiziţii aici. Începând cu 5 iunie 2012, cu două săptămâni înainte ca agenţia americană de furnizare de indici MSCI să avertizeze că ar putea reclasifica Gre­cia ca economie emergentă, indi­cele bur­sier grec ASE a crescut cu 146%, re­cuperând 79% din terenul pierdut faţă de punctul de maxim înregistrat în 2007.

Avansul din această perioadă este cel mai mare dintre cele înregistrate de toţi cei 94 de indici naţionali din întreaga lume cu excepţia celui al Venezuelei, potrivit datelor Bloomberg.

Randamentele obligaţiunilor elene cu scadenţa la 10 ani, ba­rometrul costurilor de finanţare ale ţării, au scăzut de la 33,7% în martie 2012 la 8,31%.

Printre investitorii cu nume grele care au cumpărat acţiuni greceşti se numără Paulson & Co. şi JPMorgan Chase. De aceste acţiuni sunt interesate fondurile specializate pe pieţele emergente Renaissance Capital Hol-dings şi Templeton Emerging Markets Group.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO