Business Internaţional

Bursa ceha, printre cele mai performante din Europa

Bursa ceha, printre cele mai performante din Europa

Click pentru imaginea intreaga

03.07.2007, 19:11 13

Indicele PX al bursei de la Praga a inregistrat o crestere de 16% in perioada ianuarie-iunie 2007, in timp ce pe intregul an 2006 rata de crestere a fost de 7,9%, conform datelor statistice publicate de bursa, citate de Prague Daily Monitor.
Cea mai semnificativa crestere la care bursa de la Praga a asistat in primul semestru al acestui an a fost cea a companiei media CME, actiunile dezvoltatorilor inregistrand de asemenea castiguri peste medie.
Analistii au pus performantele solide inregistrate de piata ceha pe seama cresterii pietelor de actiuni pe plan global, ritmului rapid de dezvoltare a economiei cehe si profiturilor solide raportate de companii. In acelasi timp, analistii s-au declarat optimisti cu privire la evolutia viitoare a bursei de la Praga.
Actiunile CME au avansat cu peste 40 de procente in perioada ianuarie-iunie, in timp ce actiunile dezvoltatorilor ECM si Orco au inregistrat o crestere de aproximativ 25%.
Pe de alta parte, pretul actiunilor Philip Morris a ramas aproape neschimbat.
Compania miniera OKD pregateste o oferta publica initiala pentru toamna, iar AAA Auto a anuntat ca va intra probabil atat pe bursa din Praga, cat si pe cea din Budapesta.
Actiunile companiilor europene
s-au aflat in scadere pentru prima data in trei zile, scrie Bloomberg. Allianz si Deutsche Bank au inregistrat cele mai semnificative scaderi din randul companiilor de asigurare si bancilor.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,5% pana la 391,65 puncte, in timp ce indicele Stoxx 50 a pierdut 0,5%, iar Euro Stoxx 50 a inregistrat un declin de 0,6%.
"Piata este pregatita pentru o pauza dupa cresterea puternica la care am asistat in primele sase luni", declara Markus Reinwand, strateg in cadrul Helaba Trust din Frankfurt.
Actiunile companiilor din Europa Centrala, inclusiv cele ale OMV, cea mai mare companie de energie din regiune,
s-au aflat in crestere, conform Bloomberg.
Actiunile OMV au avansat pentru a treia zi, castigand 1% pana la 49,98 euro. Titeiul s-a tranzactionat aproape de cea mai ridicata valoare din ultimele zece luni pe bursa newyorkeza.
Indicele NTX ce include 30 de companii din regiune a avansat cu 0,1% pana la 2046,67 puncte pe bursa din Viena. Indicele austriac ATX a adaugat 0,2%, in timp ce indicele ungar BUX a pierdut 0,1 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO