Business Internaţional

Bulgarii îşi vor moderniza cu fonduri proprii reactoarele nucleare de la Kozlodui pentru a le extinde durata de viaţă cu cel puţin 20 de ani

Bulgarii îşi vor moderniza cu fonduri proprii...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.01.2014, 21:17 173

Prin modernizare, finanţată cu fonduri proprii de centrala nucleară bulgară Kozlodui, durata de exploatare a celor două reactoare ale unităţii va putea fi extinsă într-o primă fază cu cel puţin 20 de ani, apoi cu zece ani, potrivit unei analize a unui consorţiu format din compania franceză EDF şi cea rusească Rosenergoatom.

Rezultatul analizei a fost anunţat de directorul general al Kozlodui NPP Ivan Genov, scrie agenţia Novinite. Licenţa de exloatare a reactorului 5 expiră în 2017, iar cea a reactorului 6 în 2019. Reactoarele sunt construite cu tehnologie rusească.

Programul de modernizare va fi derulat în două etape, prima urmând să coste aproximativ 200 de milioane de euro şi să fie finalizată în 2017. Apoi, până în 2023 vor fi înlocuite treptat echipamentele învechite. Costul actualizării este estimat la 100-200 milioane euro. Banii vor veni exclusiv din fondurile Kozlodui NPP. Centrala a raportat pentru anul trecut un profit de 35 milioane de leva (18 milioane euro).

De asemenea, guvernul vrea să construiască un al treilea reactor cu tehnologie americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO