Business Internaţional

Bulgarii sunt furioşi: un ONG anticorupţie sprijinit din SUA a dezvăluit cum oficiali de top şi-au cumpărat apartamente demne de milionarii arabi la un sfert din preţul pieţei, în timp ce omul de rând se chinuie o viaţă pentru o casă. Guvernul se clatină

Premierul Bulgariei Boiko Borisov, un politician înconjurat de controverse. În tinereţe a avut o firmă de pază prin care a asigurat protecţie dictatorului comunist Todor Jivkov. De asemenea, politicianul susţine că a practicat karate la nivel de competiţie, ceea ce antrenorul său neagă.

Premierul Bulgariei Boiko Borisov, un politician înconjurat de controverse. În tinereţe a avut o firmă de pază prin care a asigurat protecţie dictatorului comunist Todor Jivkov. De asemenea, politicianul susţine că a practicat karate la nivel de competiţie, ceea ce antrenorul său neagă.

Autor: Bogdan Cojocaru

26.04.2019, 00:06 1747

Într-o societate săracă aşa cum este cea a Bulgariei, a avea un apartament este pentru mulţi principalul scop în viaţă, iar în cele mai multe cazuri cine-şi cumpără o locuinţă trebuie să plătească pentru ea toată viaţă. Însă câţiva politiceni au găsit o cale mai uşoară, cumpărând apartamente de un lux extrem la preţuri de patru ori mai mici decât cele ale pieţei.

Faptele politicienilor au fost scoase la iveală de o organizaţie sprijinită din SUA - Fondul Anticorupţie -, de Radio Europa Liberă şi de un site de investigaţie local, Bivol, iar ceea ce a urmat, un scandal monstru, zguduie guvernul când acesta se pregăteşte de alegeri europarlamentare. Câţiva membri de rang înalt ai guvernului şi-au dat demisia, iar scandalul l-a înghiţit şi pe cel considerat mâna dreaptă a premierului Boiko Borisov.

Bulgarii de rând sunt furioşi. Ei se chinuie adesea o viaţă să plătească ratele pentru locuinţe mult mai mici şi mai ieftine, iar chiriile cresc, scrie Financial Times. Parlamentarii din partidul de guvernământ GERB şi-au pregătit din timp terenul pentru achiziţii. Astfel, în 2017 ei au modificat legislaţia privind construcţiile, permiţând astfel unei firme de dezvoltare imobiliară, Arteks, să construiască apartamentele care în cele din urmă au fost cumpărate de politicienii din guvern, notează emerging-europe.com.

În urma scandalului declanşat în martie, ministrul justiţiei Ţetska Ţaşeva şi viceministrul sporturilor Vania Koleva au demisionat, demisiile fiindu-le acceptate imediat de premier. Un apartament de lux a primit şi vicepreşedintele GERB Ţvetan Ţvetanov, considerat mâna dreaptă a lui Borisov.

Radio Europa Liberă arată cu documente că Ţvetanov a obţinut un apartament de lux în Sofia în iunie 2018 de la firma Arteks într-o înţelegere care a implicat cash şi un schimb de proprietăţi. Firma a revândut cele două apartamente primite la schimb de la Ţvetanov cu câteva ore înainte ca acordul să fie finalizat. Locuinţele au fost cumpărate de Simeon Velkov, un fost angajat al GERB care a fost subordonatul şi asociat apropiat al lui Ţvetanov. Politicianul susţine că tot ce a făcut „a fost complet legal“. El şi-a cumpărat apartamentul de 200 de metri pătraţi de la Arteks la un sfert din preţul pieţei, adică cu 600 de euro metrul pătrat, notează bne IntelliNews.

„Finalizarea tranzacţiilor la acelaşi notar în aceeaşi zi dă motive întemeiate de suspiciune că aceste afaceri au fost tranzacţii prenegociate şi nu tranzacţii de piaţă bazate de cerere şi ofertă“, spune Nikolai Staikov, expert al Fondului Anticorupţie din Sofia, o organizaţie nonguvernamentală. Clădirea în care Ţvetanov şi Ţaşeva deţin apartamente, numită Letera, se află în una dintre cele mai scumpe zone ale capitalei bulgare, acolo aflându-se multe ambasade şi reşedinţe ale străinilor. Preţul obişnuit pentru apartamente în aceeaşi clădire este de 2.600-3.600 de euro pe metru pătrat. Arteks recunoaşte că le-a vândut ieftin locuinţe politicienilor, însă susţine că nu se pune problema de fapte de corupţie. În schimb, firma a emis un comunicat oficial în care spune că tranzacţiile au fost legale şi nu au avut ca scop cumpărarea de influenţă politică. Însă Bivol.bg a dezvăluit că Ţvetanov a dat ordin pentru pornirea unei investigaţii contra Arteks cu patru zile înainte de cumpărarea apartamentului. După încheierea tranzacţiei, investigaţia s-a oprit. Ţvetanov a fost şi şeful grupului parlamentar al GERB, dar şi-a anunţat demisia din Parlament în urma scandalului.

Potrivit Fondului Anticorupţie, Ţatşeva a achiziţionat un apartament în aceeaşi clădire cu cel al lui Ţvetanov, de asemenea la un sfert din preţul pieţei. Şi ea susţine că tranzacţia a fost legală şi chiar a cerut autorităţii anticorupţie a statului să pornească o investigaţie, dar a demisionat. Şeful autorităţii anticorupţie Plamen Georgiev are şi el probleme. Parlamentarul, numit de GERB în fruntea instituţiei, a cumpărat un apartament într-un alt cartier bogat al Sofiei pentru care, scrie presa, a raportat autorităţilor fiscale dimensiuni mai mici decât în realitate. Premierul i-a cerut să-şi ia concediu pe perioadă nelimitată în timp ce cazul său este investigat. Biroul procurorului general a cerut acestei autorităţi să investigheze diferite aspecte ale scandalului, cum ar fi conflicte de interese şi trafic de influenţă. Apartamente construite de Arteks au mai cumpărat viceministrul energiei Georgi Părvanov, care a demisionat şi el, şi Vezdi Raşidov, şeful comisiei parlamentare pentru cultură şi fost ministru al culturii. Bivol şi BTV, un canal de televiziune privat, au descoperit că şi alţi oficiali de rang înalt, printre care judecători, un procuror şi foşti miniştri, şi-au cumpărat apartamente sub preţul pieţei.

Mai multe detalii pe zf.ro

Scandalul i-a înfuriat pe bulgarii de rând. Bulgaria este cea mai săracă ţară din UE. ÑDacă am fi dezvăluit practici de fixare a preţurilor în achiziţii publice pentru proiecte precum construirea unei autostrăzi, oamenii n-ar fi dat o importanţă prea mare“, explică Staikov, cofondator al Fondului Anticorupţie. Corupţia face parte din viaţa de zi cu zi. ÑÎnsă bulgarii din clasa de mijloc care se chinuie să-şi plătească ratele la ipotecă pentru apartamente mai mici din oraşe sunt profund ofensaţi de politicienii care şi-au cumpărat locuinţe de lux atât de ieftin.“

Scandalul ameninţă să spulbere şansele GERB la o victorie hotărâtă în alegerile parlamentare europene de luna viitoare.  Borisov s-a distanţat, spunând că achiziţiile l-au „înfuriat“. Însă rata sa de aprobare a scăzut la 28%, potrivit Alfa, o firmă de sondare a pieţei din Sofia. Numărul mare de politicieni GERB implicaţi şi luxul apartamentelor lor au şocat publicul. Preţurile imobiliarelor sunt un subiect fierbinte pentru noua clasă de mijloc a Bulgariei deoarece Sofia înregistrează un boom al clădirilor rezidenţiale, determinat de o creştere puternică a populaţiei şi de o economie consolidată. Mutarea din blocurile de apartamente din epoca sovietică care înconjoară centrul oraşului este o prioritate pentru multe familii. „Din ceea ce am văzut la televizor despre aceste apartamente, sunt mai potrivite pentru milionarii din Orientul Mijlociu, sunt dincolo de orice poate visa un muncitor de profesie bulgar“, spune Dimitar, un inginer de software.

„Apartmentgate“ reduce speranţele lui Borisov de a-i convinge pe colegii săi din UE să elimine un mecanism special de monitorizare care vizează reducerea corupţiei în Bulgaria şi România, impus atunci când cei doi vecini s-au alăturat Uniunii în 2007, remarcă FT.  Lipsa de progres în lupta împotriva corupţiei împiedică atât Bulgaria, cât şi România să intre în zona de trecere liberă Schengen.

„Imaginea GERB în Europa va avea de suferit, chiar dacă guvernul va reuşi probabil să reziste acestei crize“, crede Mois Faion, de la Centrul pentru Studiul Democraţiei, un think-tank din Sofia. „Însă acest scandal nu va fi uitat uşor - atinge o coardă sensibilă pentru fiecare bulgar. Oamenii pot compara acum capacitatea lor financiară cu cea a liderilor lor şi îşi dau seama cât de mare este diferenţa.“

Echipa de investigatori a lui Staikov a făcut descoperirile atunci când a comparat cifrele raportate în declaraţiile personale de avere anuale făcute de parlamentari şi de înalţi funcţionari de stat cu registrul oficial al achiziţiilor de proprietăţi din Sofia şi cu vânzările de proprietăţi în cartierul Iztok. În special, au analizat vânzările efectuate de Arteks Engineering, o companie de construcţii de lux din Sofia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO