Business Internaţional

Bulgarii au avut cresteri salariale de 10% in 2005

23.02.2006, 20:27 10

Cele 350 de companii bulgare cu cele mai mari contributii la bugetul asigurarilor sociale catre Institutul National de Securitate Sociala (NSSI) au oferit angajatilor cresteri salariale cuprinse intre 7 si 12 procente in 2005.

Datele supuse analizei sunt cele declarate de angajatori ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca majorarile salariale reale sa fie si mai mari. Chiar si asa, indicele salarial exemplifica in mod clar cresterea costurilor de munca. Cele mai mari 350 de companii din Bulgaria insumeaza un numar total de 170.000 de angajati, reprezentand aproximativ 8 procente din totalul fortei de munca. Nivelul salarial practicat de acestea variaza de la aproximativ 300 de euro, in cazul celor cu mai mult de 1.000 de angajati, pana la 556 de euro, in cazul companiilor cu mai putin de 15 angajati.

Conform datelor oferite de Institutul de Statistica din Bulgaria, salariul mediu national este de 164 de euro pe luna, aproximativ jumatate din cel mediu oferit de cele 350 de companii ale tarii. Cele mai mari salarii din Bulgaria sunt in continuare oferite de reprezentantele locale ale companiilor straine, in timp ce companiile locale au reusit in ultimul timp sa isi aprecieze si ele grila de salarizare.

Conform unui sondaj efectuat de agentia de consultanta in resurse umane, AIMS Human Capital, cele mai mari cresteri salariale, de pana la 18%, au fost efectuate in cadrul companiilor cu parteneriat mixt, atat strain cat si local. Companiile bulgare au practicat cresteri salariale de pana la 17 procente, fata de cele straine, care au marit in medie salariile angajatilor cu 12% anul trecut.

Lista celor 350 de companii cu cele mai mari contributii la fondul de asigurari sociale de stat este dominata de investitorii straini. Printre cele mai importante sectoare economice in care s-au desfasurat investitii straine de anvergura se numara cel al energiei, al telefoniei, high-tech, al cimentului, farmaceutic si al mediului financiar. Turismul si industria constructiilor nu sunt aproape deloc reprezentate in acest top. Ponderea companiilor de stat este de 15 procente din cele prezente pe aceasta lista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO