Business Internaţional

Bulgaria vrea să reînvie proiectul centralei nucleare Belene şi să construiască un reactor nou la Kozlodui

Premierul bulgar Plamen Oresharski: „Suntem convinşi că sectorul nostru de energie este puternic şi independent. Acesta va avea nevoie de o nouă unitate la centrala nucleară de la Kozlodui şi de o nouă centrală la Belene. Oportunităţile de a exporta energie sunt o componentă importantă“. AFP/Mediafax Foto

Premierul bulgar Plamen Oresharski: „Suntem convinşi că sectorul nostru de energie este puternic şi independent. Acesta va avea nevoie de o nouă unitate la centrala nucleară de la Kozlodui şi de o nouă centrală la Belene. Oportunităţile de a exporta energie sunt o componentă importantă“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

04.12.2013, 21:22 379

Bulgaria vrea să-şi extindă sectorul energiei nucleare atât prin reînvierea proiectului construirii unei noi centrale nucleare la Belene, cât şi printr-un nou reactor la centrala de la Kozlodui pentru a profita de oportunităţile de a exporta energie, scrie agenţia Novinite.

„Poziţia Partidului Socialist din Bulgaria este foarte clară. Suntem convinşi că sectorul nostru de energie este puternic şi independent. Acesta va avea nevoie de o nouă unitate la centrala nucleară de la Kozlodui şi de o nouă centrală la Belene. Oportunităţile de a exporta energie sunt o componentă importantă“, a afirmat premierul bulgar Plamen Oresharski. Partidul socialist este partidul venit la guvernare după ce guvernul anterior a demi­sionat în urma unor ample proteste sociale în primăvara acestui an.

Proiectul Belene, care ar fi urmat să fie dezvoltat cu tehnică din Rusia, a fost îngheţat de parlament în februarie în urma unui referendum cu rezultate negative. Luna trecută partidul naţionalist Ataka a introdus în parlament un proiect prin care cere reîn­ceperea construcţiilor.

Între timp, guvernul de la Sofia a început discuţii cu compania americană Westinghouse pentru construirea unui nou reactor la Kozlodui. Ministrul economiei şi energiei Dragomir Stoinev a asigurat că siguranţa este principalul factor luat în considerare la alegerea tehnologiei reactorului. Stoinev a subliniat că statul nu va oferi niciun ban ca garanţie companiei Westinghouse, dar a asigurat că autorităţile de la Sofia nu vor modifica legislaţia şi nu vor suprataxa energia nucleară, potrivit cotidianului local Standart.

Pentru construirea noii unităţi de la Kozlodui, cu numărul 7, va fi nevoie de un împrumut de până la 400 milioane de euro. Banca Export Credit Bank of Turkey şi-a exprimat interesul pentru a finanţa 70% din proiect.

Bulgaria este una dintre puţinele ţări europene care caută să dezvolte proiecte nucleare noi după dezastrul de la centrala japoneză Fukushima din 2011. Germania îşi reformează radical sectorul energetic pentru a renunţa în totalitate la energia nucleară. Aproximativ 35% din energia electrică produsă în Bulgaria vine de la centrala de la Kozlodui, dar licenţele celor două reactoare încă în funcţiune expiră în 2017 şi 2019.

Rusia s-a oferit să finanţeze proiectul Belene în 2006, dar fostul guvern a refuzat oferta de teamă că astfel Moscova va căpăta controlul sectorului energiei din Bulgaria.

Acum Bulgaria se luptă într-un proces la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris cu furnizorul rus de tehnologie nucleară Atom­stroyexport, care cere compensaţii financiare pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului anulat. Dacă extinderea Kozloduiului merge înainte, acesta va fi cel mai activ proiect nuclear nou din Europa.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO