Business Internaţional

Bulgaria va reduce tarifele la energie electrică cu 8%. Cehii de la CEZ ar putea pierde licenţa de distribuţie

Cehii de la CEZ ar putea pierde licenţa de distribuţie a energiei electrice în Bulgaria

Autor: Radu Bostan

19.02.2013, 17:32 1886

Bulgaria va reduce tarifele la energie electrică cu 8% din 1 martie 2013, iar compania de distribuţie deţinută de grupul ceh CEZ îşi va pierde licenţa de operare în ţară, a anunţat premierul bulgar Boiko Borisov, după mai multe zile în care mii de cetăţeni au protestat împotriva facturilor mari la electricitate pe luna ianuarie, informează agenţia bulgară Novinite.

 

Ambele măsuri vor trebui însă aprobate de autoritatea naţională de reglementare în domeniu, a precizat Borisov.

 

CEZ este cea mai mare dintre companiile de distribuţie a energiei de pe piaţa bulgară, furnizând energie pentru două milioane de gospodării din vestul Bulgariei, inclusiv capitala Sofia. Compania ar urma să-şi piardă licenţa în urma unor neregularităţi "sistematice" în ceea ce priveşte achiziţiile publice, susţin procurorii bulgari. Delian Dobrev, ministrul energiei, acuza recent CEZ că în 2011 a atribuit direct contracte în valoare de 35 mil. leva (18 mil. euro) unor companii cu legături cu grupul părinte.

 

Compania a respins acuzaţiile şi a criticat guvernul pentru politizarea chestiunii într-o încercare de a câştiga capital politic înainte de alegerile generale din iulie, potrivit Thomson Reuters.

 

Celelalte două companii de distribuţie sunt EnergoPro (Cehia), care are monopol în nord-estul ţării, şi EVN (Austria), care operează în sud-est. Toate trei au fost amendate de guvern marţi dimineaţă, a mai spus premierul, fără să precizeze şi cuantumul amenzilor.

 

Bulgarii au ieşit cu miile în stradă după ce au primit facturile la energie şi încălzire pe luna ianuarie, care erau în unele cazuri şi duble faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Tarifele la energie, dar şi venitul minim în Bulgaria sunt cele mai mici din UE.

 

Protestatarii au cerut guvernului să naţionalizeze distribuitorii de energie, pentru a ţine sub control preţurile, însă această opţiune a fost respinsă de Borisov. La rândul său, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a declarat că soluţia pe termen lung este continuarea liberalizării pieţei.

 

Cea mai recentă modificare asupra preţului la energie a venit în iulie 2012, când tarifele au fost majorate cu 14%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO