Business Internaţional

Bulgaria scade impozitul pe profit de la 15% la 10%

16.10.2006, 18:43 55

Parlamentarii bulgari au redus impozitul pe profit, pentru a face mediul de business mult mai atractiv pentru investitorii straini.
Parlamentul Bulgariei a hotarat la sfarsitul saptamanii trecute reducerea impozitului aplicat companiilor de pe piata locala, de la 15% la 10%, pentru a imbunatati dinamica mediului de afaceri, scrie International Herald Tribune.
In Romania, impozitul pe profit este de 16%.
Georgi Kadiev, ministrul delegat de finante, in discursul sau adresat parlamentarilor a declarat ca scaderea nivelului de impozitare va determina deprecierea veniturilor guvernamentale cu circa 148 mil. euro. El a adaugat ca obiectivul acestei masuri este de a scoate la lumina economia gri, facand ca evaziunea fiscala sa fie ceva inutil.
"Economia o duce bine iar impozitarea afacerilor genereaza venituri din ce in ce mai mari. Proiectia noastra de scadere a veniturilor cu 148 de milioane de euro s-ar putea dovedi mult mai mica", a declarat Kadiev.
Reducerea de 5% a impozitului va face din Bulgaria, alaturi de Cipru, tara europeana cu cel mai mic nivel de impozitare a afacerilor. Initial, guvernul anuntase ca va opera o reducere de numai 3%, pana la 12%, insa dupa consultatiile avute cu Ministerul de Finante s-a cazut de acord ca bugetul isi poate sustine si o scadere mai mare.
Analistii economici si reprezentantii mediului de afaceri au salutat aceasta decizie, considerand ca astfel va fi adusa la suprafata o mare parte din economia gri, va creste gradul de competitivitate si nu in ultimul rand vor fi atrase din ce in ce mai multe investitii straine. Masura urmeaza sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie 2007, contributiile la fondul de pensii urmand si ele sa fie micsorate de la 23% la 20%.
Printre propunerile care s-au vehiculat in parlament intre membrii coalitiei de guvernamant s-a numarat si posibilitatea ca firmele sa plateasca doar 50% din fostul nivel de 15% in cazul in care vor alege sa-si reinvesteasca profitul. In cele din urma insa partenerii de coalitie au votat favorabil reducerea de 30%, asigurandu-se astfel ca Bulgaria va intra in Uniunea Europeana cu cele mai mici taxe din UE.
Ministerul de Finante a anuntat saptamana trecuta ca veniturile bugetare obtinute din acest impozit au atins in primele opt luni ale acestui an un nivel de 94% din cifra bugetata pentru intreg anul. De altfel, reprezentantii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au declarat saptamana trecuta in cadrul unei conferinte de presa la Paris ca suma stransa de bugetele multor tari industrializate din aceste impozite creste in continuare, in ciuda operarii unor reduceri sensibile a nivelului acestora.
In acelasi timp insa, Fondul Monetar International a atras atentia Bulgariei asupra deficitului de cont curent, sugerand necesitatea unei politici fiscale stricte, care sa asigure venituri peste nivelul cheltuielilor de stat.
Mediul de afaceri se asteapta ca Parlamentul sa voteze o lege privind impozitarea profitului reinvestit, reglementare care pare sa nu fie pe lista de prioritati a actualei coalitii.
Plamen Oresharski, ministrul bulgar de finante, a declarat ca se asteapta la o crestere economica de 5,8% in 2007, in timp ce nivelul inflatiei se estimeaza ca va fi de 3,1%. El a precizat ca investitiile directe atrase anul viitor vor inregistra o crestere de 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO