Business Internaţional

Bulgaria nu va expulza diplomaţi ruşi, după atacul neurotoxic din Marea Britanie

Bulgaria nu va expulza diplomaţi ruşi, după atacul...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

30.03.2018, 14:17 109

Borisov susţine că Bulgaria, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, trebuie să menţină un dialog deschis cu Rusia, în contextul crizei internaţionale izbucnite după incidentul din Marea Britanie

"Din poziţia preşedinţiei Consiliului UE, trebuie să păstrăm deschis canalul de comunicare, aşa cum am făcut în mai multe momente tensionate în regiunea noastră ... în prezent, în cazul Turciei. Trebuie să facem acelaşi lucru cu Rusia. În acest moment, nu credem că ar trebui să expulzăm diplomaţi şi oficiali ruşi", a spus premierul bulgar, după o întrunire a consiliului de securitate al guvernului de la Sofia.

Borisov a mai precizat că ambasadorul bulgar în Rusia, chemat temporar pentru consultări la Sofia, va reveni în Rusia după Paştele ortodox din 8 aprilie.

Bulgaria şi-a exprimat solidaritatea cu UE şi NATO, dar Boiko Borisov a subliniat că sunt necesare mai multe dovezi în cazul Skripal pentru acţiuni ulterioare împotriva Rusiei.

Mesajele primite de Bulgaria pentru a expulza diplomaţii ruşi au generat o puternică opoziţie atât din partea guvernului de coaliţie, cât şi a altor partide din Parlament care susţin stabilirea unor relaţii bune cu Rusia. Bulgaria se bazează aproape în totalitate pe gazele ruseşti, dar şi pe echipamente militare şi venituri din turism.

SUA, Canada, Australia şi 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Alte ţări din UE, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Slovenia şi Austria, nu au luat măsuri similare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO