Business Internaţional

Bulgaria isi impune disciplina financiara europeana pentru a adopta euro pana in 2011

30.04.2007, 15:29 20

Bulgaria spera sa adere cat mai curand posibil la Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), anticamera adoptarii euro, pentru a deveni membru al uniunii monetare la inceputul deceniului viitor, a declarat guvernatorul bancii centrale, Ivan Iskrov.
"Apreciem ca strategia privind aderarea cat mai rapida la ERM - 2 va fi acceptata si sustinuta integral de celelalte state membre ale UE", a afirmat Iskrov, potrivit textului unui discurs sustinut la banca centrala austriaca, publicat pe site-ul bancii nationale a Bulgariei. Surse apropiate procesului au aratat ca Bulgaria ar putea intra in luna iunie in ERM-2.
"Bulgaria indeplineste astazi patru dintre cele cinci criterii de la Masstricht, ceea ce ne ofera increderea ca vom deveni membru al uniunii monetare la inceputul deceniului viitor", a precizat Iskrov.
Iskrov a reafirmat ca autoritatile de la Sofia intentioneaza sa mentina cursul monedei locale fixat de paritatea monedei unice, pana la aderarea la zona euro.
Rata de schimb a monedei leva a fost fixata la 1,95583 unitati/euro, dupa o criza financiara survenita in 1996-1997.
Statul indeplineste toate criteriile pentru adoptarea euro, cu exceptia cerintei referitoare la nivelul inflatiei, in conditiile in care datoria publica este redusa, ratele dobanzilor sunt in concordanta cu cerintele UE, iar veniturile bugetare depasesc cheltuielile.
Autoritatile estimeaza ca inflatia va scadea la 3,7% la sfarsitul acestui an, de la 6,5% in 2006, a mai spus Iskrov.
Pe de alta parte, ministrul finantelor, Plamen Oresarski, a declarat, la inceputul anului, ca Bulgaria nu se grabeste sa adopte euro, iar aderarea la uniunea monetara ar putea avea loc in 2010, 2011 sau 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO