Business Internaţional

Bulgaria, cel mai bun exemplu de urmat pentru Grecia? Un economist american crede că da

Steve H. Hanke, economistul care a ajutat Bulgaria să implementeze consiliul monetar: Vi-l puteţi imagina pe preşedintele american Barack Obama sunându-l pe Tsipras pentru a-l anunţa că SUA vor sprijini dolarizarea Greciei?

Steve H. Hanke, economistul care a ajutat Bulgaria să implementeze consiliul monetar: Vi-l puteţi imagina pe preşedintele american Barack Obama sunându-l pe Tsipras pentru a-l anunţa că SUA vor sprijini dolarizarea Greciei?

Autor: Bogdan Cojocaru

13.07.2015, 00:04 2624

Bulgaria, în prezent cel mai sărac mem­bru al Uniunii Europene dar care respectă cu stricteţe disciplina bugetară recomandată de Bruxelles, ar putea fi cel mai bun model pe care Grecia îl poate urma dacă iese din zona euro, consideră economistul american Steve H. Hanke.

Bulgaria are propria monedă, leva, dar aceasta nu fluctuează liber, ci este ancorată de euro (până la apariţia euro a fost ancorată de marca germană) într-un consiliu monetar. Leva este practic o „clonă“ a euro, argumen­tează Hanke într-o analiză publicată de revista Politico. Economistul a fost consilierul preşedintelui Bulgariei în perioada în care a fost implementat consiliul monetar.

Pentru că are moneda legată de euro, Bul­garia este prin urmare parte dintr-o regiune monetară unită cu zona euro, dar nu are statutul de membru al zonei euro. Prin urmare, mica economie europeană nu se confruntă cu aceleaşi probleme ca zona euro. Însă Bulgaria este obligată să-şi impună propria disciplină fiscală deoarece guvernul nu poate apela la Banca Centrală Europeană şi nici măcar la propria bancă centrală pentru a împumuta fonduri. De aceea nu este surprin­zător că politicile bugetare bulgăreşti sunt foarte stricte, iar datoria bulgărească raportată la PIB este una dintre cele mai mici din UE.

Bulgaria a apelat la consiliu pentru a-şi a-şi scoate economia din criză şi pentru a câştiga încredere. În 1997, ţara se confrunta cu hiperinflaţia, punctul de maxim fiind atins în februarie, când ritmul lunar de creştere a fost de 142%. Pentru a scăpa de hiperinflaţie, Bulgaria a instalat consiliul monetar pe 1 iulie 1997. În acest mecanism, leva putea fi tranzacţionată liber la un curs de schimb fixat de evoluţia mărcii germane şi era acoperită complet cu rezerve de mărci germane. Astfel, leva a devenit o clonă a mărcii germane. Sistemul de consiliu monetar al Bulgariei era susţinut de SUA şi Germania. Clubului i s-a alăturat şi Fondul Monetar Internaţional. Mecanismul a oprit imediat hiperinflaţia, a adus stabilitate şi a rămas instituţia cu cea mai mare încredere din Bulgaria.

Dacă iese din zona euro, cea mai bună opţiune a Greciei va fi să instaureze o disciplină monetară şi fiscală similară cu cea din statul vecin de la nord şi să implementeze un consiliu monetar prin care să-şi lege noua monedă de euro. Astfel, va evita problemele  de hazard moral asociate cu statutul formal de membru al zonei euro. Drahma emisă sub consiliu monetar va avea nevoie de disciplină fiscală.

Hanke este profesor de economie aplicată la universitatea Johns Hopkins din Baltimore. Economistul a colaborat şi cu preşedintele din Muntenegru, o ţară care foloseşte euro dar nu face parte din zona euro, şi cu ministerul de finanţe din Ecuador, stat care foloseşte dolarul, deşi nu face parte din Sistemul Rezervei Federale al SUA. Dolarizarea a ajutat sistemul financiar ecuadorian şi este foarte populară printre cetăţeni (85% dintre aceştia o susţin).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO