Business Internaţional

Bugetul SUA - intre ambitie si scepticism

03.02.2004, 00:00 12



Cheltuielile bugetare au crescut prea mult si prea repede si de aceea trebuie mentinute sub control. Acesta este mesajul cat se poate de clar al presedintelui american George Bush, care va prezenta azi Congresului proiectul pentru bugetul anului viitor.



Spre deosebire de perioada administratiei Clinton, cand SUA a cunoscut unii din cei mai prosperi ani ai sai, in timpul administratiei Bush cheltuielile guvernamentale au crescut simtitor iar incasarile bugetare s-au micsorat, generand un deficit bugetar de dimensiuni impresionante.



Bush a promis insa ca va reduce deficitul de 500 miliarde de dolari cu pana la 30% intr-un interval de un an. Pe masura cresterii cheltuielilor militare si pentru securitate, in contextul operatiunilor din Irak si Afganistan, analistii si-au exprimat ingrijorarea ca proiectele destinate populatiei mai sarace vor avea cel mai mult de suferit.



Reforma sistemului de sanatate, prin care se vor introduce beneficii suplimentare, va costa SUA aproximativ 540 de miliarde de dolari pe parcursul urmatorilor 10 ani, fata de o suma initial estimata la 400 mld. $.



Mai mult, in recentul raport emis de Departamentul pentru buget al Congresului american (Congressional Budget Office - CBO), deficitul bugetar este prognozat a atinge 1.900 de miliarde de dolari pana in 2014.



Pe de alta parte, guvernul considera ca acest buget va reprezenta un punct de cotitura atat in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor cat si din punct de vedere al deficitului.





Scepticism



Diferitele programe sociale, de mediu si din domeniile agriculturii si energiei se vor confrunta cu diminuari de bugete, conform proiectului elaborat de administratia Bush.



Presedintele a promis sa reduca cu o treime deficitul pana in 2005, si la mai putin de jumatate - respectiv 237 de miliarde de dolari - pana in 2009.



Democratii s-au dovedit cei mai mari adversari ai planurilor bugetare ale presedintelui.



"Promite reduceri ale deficitului de sute de miliarde de dolari si o excursie pe Marte...si el are un deficit bugetar 500 de miliarde de dolari", a declarat Howard Dean, candidatul democrat cotat cu cele mai mari sanse la presedentie.



"De unde cred acesti oameni de la Washington ca vin acesti bani? E o nebunie".



Analistii sunt de parere ca insasi suporterii presedintelui sunt sceptici fata de planurile bugetare ale acestuia.



Unii economisti considera ca o politica bugetara gresita ar putea afecta si restul lumii. In cazul in care investitorii straini percep ca regulile de prudenta fiscale nu sunt respectate in SUA, ei nu vor fi stimulati sa investeasca, iar economia americana, traditional considerata locomotiva economiei mondiale, va avea de suferit. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO