Business Internaţional

Buffett trece la achiziţii de categoria grea. "Tranzacţiile de 8 mld. dolari au fost mărunţiş"

Buffett trece la achiziţii de categoria grea. "Tranzacţiile de 8 mld. euro au fost mărunţiş"

Autor: Marius Oncu

07.05.2012, 12:55 1866

Tranzacţiile prin care Berkshire Hathaway a investit opt miliarde dolari în Goldman Sachs şi General Electric în timpul crizei au fost "mărunţiş" faţă de achiziţiile pe care ar urma să le facă eventualul său succesor la conducerea companiei, a declarat şeful Berkshire, Warren Buffett.

"Nu au fost tranzacţii cheie", a spus Buffet, care recent a luat în calcul o investiţie de 22 miliarde de dolari şi a afirmat că Berkshire ar putea cheltui 30 de miliarde de dolari pe o achiziţie anul următor, potrivit Financial Times.

În faţa a 35.000 de acţionari care au participat la adunarea generală anuală a Berkshire, miliardarul a făcut din nou apel pentru adoptarea în SUA a "regulii Buffet" - de restabilire a nivelului taxelor din 1992 pentru bogaţi.

"Cei care câştigă 30 de milioane de dolari, 40 de milioane, 50 de milioane pe an trebuie să plătească 30% pe an", a spus el.

În privinţa succesiunii, investitorul de 81 de ani, denumit şi "Oracolul din Omaha", a descris recenta sa diagnosticare cu cancer de prostată ca fiind fără impact. Buffet a afirmat, în glumă, că este mai probabil să fie ucis de un soţ gelos.

Şeful Berkshire a refuzat să-şi numească succesorul, dar a spus despre acesta că "are bine întipărită cultura companiei".

În privinţa perspectivelor, Buffet a declarat că nu acordă atenţie economiei când achiziţionează companii, însă este îngrijorat încă de situaţia băncilor europene.

Buffet l-a lăudat pe preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pentru că a furnizat lichidităţi de peste 1.000 de miliarde de euro sistemului bancar, însă s-a declarat sceptic referitor la capacitatea liderilor europeni de a acţiona în comun, având în vedere alegerile din unele ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO