Business Internaţional

Buffett isi pune miliardele intr-o afacere de imobile prefabricate

04.04.2003, 00:00 20

Grupul Berkshire Hathaway, detinut de faimosul investitor american Warren Buffett, si-a facut intrarea in sectorul american de imobile prefabricate prin achizitia companiei Clayton Homes, pentru suma de 1,7 miliarde de dolari.
Piata imobilelor prefabricate, care in trecut a cunoscut un succes enorm, traverseaza acum o perioada dificila intrucat fragilitatea economiei americane si inmultirea cazurilor de insolvabilitate au cauzat o avalansa de deposedari de locuinte, si o scadere a exporturilor de noi constructii la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani. Insa, Clayton a reusit sa parcurga criza destul de bine.
Industrie incearca sa faca economii de scara la nivel de fabrica si mai putin in activitatea de asamblare a imobilelor de catre contractori. Sectiunile tridimensionale ale imobilului prefabricat, care se imbina in interior si in exterior, sunt aduse cu camioanele si pot fi instalate foarte rapid.
Compania Clayton se adauaga la lista de grupuri din vechea economie cumparate de Buffett, fiind intr-un contrast puternic cu NetJets, un serviciu privat de transport aerian pentru persoane fizice si companii.
Buffett si-a manifestat si in trecut interesul pentru acest sector si chiar pentru infiintarea unei companii pentru productia de imobile prefabricate. Printre atractiile sectorului se numara marjele bune la creditare si perspectivele unei cresteri a pietei imobiliare odata cu reluarea avansului economic general.
Luna trecuta, Berkshire a pierdut o licitatie pentru a divizie de finantare imobiliara scoasa la vanzare de Conseco, grupul financiar american intrat in procedura de faliment.
Una din  cauzele falimentului Conseco a fost si insolvabilitatea portfoliului sau de credite pentru achizitii de imobile prefabricate.
Berkshire ofera 12,5 dolari pentru fiecare actiune Clayton, adica o prima de 13% fata de pretul de inchidere al actiunilor de marti, de 11,04 dolari. James Clayton, fondatorul companiei si familia sa detin 28% din capitalul firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO