Business Internaţional

Buffett este impotriva ofertei Kraft de preluare a Cadbury

05.01.2010, 23:08 15

Miliardarul american Warren Buffett, cel mai mare actionar alKraft - SUA, nu este de acord cu oferta de 11,8 mld. euro facuta decompania americana pentru preluarea grupului britanic Cadbury,scrie CNN Money.

Buffett, care detine 9,4% din Kraft, a votat impotriva planuluide a emite noi actiuni pentru a finanta oferta, considerand caaceasta achizitie ar afecta actionarii Kraft. Stirea a venit lascurt timp dupa ce Kraft Foods a anuntat ca-si va majora partea decash a ofertei sale ostile pentru Cadbury, in conditiile in carecompania rivala Nestlé a anuntat ca nu va lansa o oferta pentruproducatorul britanic de dulciuri, scrie Financial Times.

Grupul american din sectorul alimentar a anuntat ca-si va vindedivizia nord-americana de pizza congelata catre Nestlé in schimbula 3,7 miliarde de dolari (2,5 mld. euro) in incercarea de a atragefonduri pentru a-si finanta oferta revizuita.

Initial, Kraft oferise 300 de penny plus 0,2589 actiuni propriipentru fiecare actiune Cadbury, ceea ce plasa valoarea companieibritanice la 10,5 miliarde de lire sterline (11,8 mld. euro).

Acum, Kraft le va oferi actionarilor Cadbury optiunea de a primiinca 60 de penny pe actiune in loc de actiuni Kraft. Kraft aanuntat ca decizia a fost luata in urma cererilor venite din parteaactionarilor Cadbury.

"Kraft Foods considera in continuare ca pretul actiunilor saleeste scazut drept consecinta a unui numar de factori pe termenscurt despre care crede ca nu se vor mai manifesta dupa ce vadisparea nesiguranta privitoare la oferta sa pentru Cadbury", searata intr-un comunicat al companiei.

Detaliile complete privitoare la noua oferta urmeaza a fianuntate pe sau inainte de 19 ianuarie, se mai arata incomunicat.

Kraft nu este singurul grup din sectorul alimentar interesat deCadbury. Hershey, producatorul american de ciocolata, si companiaitaliana Ferrero Intenational au anuntat ca ar putea lansa ofertepentru compania britanica. Oficialii Nestlé au declarat caachizitia diviziei nord-americane de pizza congelata a Kraft ii vasustine strategia de extindere pe segmentul alimentelorpre-ambalate premium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO