Business Internaţional

Buffet se extinde in industria textila

13.02.2003, 00:00 18

Miliardarul american Warren Buffet, cel mai cunoscut investitor pe piata de capital, n-a stat pe ganduri si a scos din buzunar 579 milioane de dolari cash pentru a cumpara o companie falimentara din industria textila Burlington Industries, contracarand astfel o oferta a investitorului Wilbur Ross. Prin aceasta tranzactie, Buffet isi continua, in acelasi timp, expansiunea in industria textila, relateaza CNN.
Ultima achizitie a lui Buffet in industria textila a avut loc anul trecut, cand a platit 835 milioane de dolari pentru producatorul de lenjerie, aflat tot in situatie falimentara, Fruit of the Loom Ltd.
Miliardarul american, cunoscut pentru apetitul sau de achizitionare a companiilor subevaluate, in special in sectoare economice traditionale, a cumparat mai mult de o duzina de companii mici si mijlocii in ultimii ani.
Imperiul Buffet Berkshire Hathaway Inc. a acceptat sa plateasca in intregime toti creditorii care aveau garantii directe asupra Burlington, iar celor fara garantii sa le achite 35% din cat revendicau din companie, cu scopul de a scoate compania din faliment fara datorii. Actionarii nu vor primi nimic.
Burlington, companie cu sediul in Carolina de Nord, produce textile pentru haine si locuinta. Compania a intrat in faliment la sfarsitul anului 2001, impovarata de datorii de 1,1 miliarde de dolari, in special datorita bataliei cu importurile ieftine.
Prin acordul cu Buffet, care ar urma sa se incheie pana la sfarsitul lunii iunie, compania va iesi din faliment ca filiala detinuta integral de Berkshire, la origini si ea producatoare in industria textila.
"Doar cei puternici vor supravietui in industria textila- cei puternici in management, in forta de munca si din punct de vedere financiar," a declarat Buffet. "Burlington aduce primele doua resurse in cadrul unei reorganizari incununate de succes; Berkshire o aduce pe cea din urma."
Tranzactia lui Buffet pare sa fi avut castig de cauza in fata ofertei lui Wilbur Ross, care a propus refinantarea Burlington prin infuzie de cash si noi imprumuturi. Fondurile administrate de Ross, care conduce investitiile companiilor W.L. Ross & Co., detin aproximativ 81 milioane de dolari, reprezentand obligatiuni Burlington. Ross este presedintele comitetului creditorilor care nu au garantii la Burlington.
Reprezentantii Burlington au declarat ca, in acest moment, analizeaza oferta lui Ross, intrucat asteapta aprobare judiciara pentru a lua in calcul alte oferte mai bune pentru companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO