Business Internaţional

Bruxellesul face curatenie in sectorul energetic

01.11.2006, 18:05 19

Uniunea Europeana vrea sa interzica gigantilor din domeniul energetic sa controleze atat productia de energie, cat si infrastructura de distribuire a acesteia, a afirmat Neelie Kroes, comi-sarul european pentru concurenta, titreaza Financial Times.
Separarea firmelor implicate in domeniul energetic, cum sunt RWE si E.ON din Germania si grupul francez EdF, ar fi o "prioritate absoluta", afirma ea, pentru a stimula concurenta si pentru a rezolva gradul insuficient de diversificare din sector, a afirmat Kroes la o conferinta pe probleme de energie de la Lisabona.
"Cu infrastructura in mana com-paniilor producatoare de electricitate, oportunitatile de discriminare a concurentilor abunda", a spus ea. Singurul mod de a restabili "credibilitatea si increderea" in piata este o solutie structurala care va separa odata pentru totdeauna infrastructura de aprovizionare de productia de curent electric.
In cazul in care Comisia Europea-na ar urmari politica propusa de Kroes, ar fi o lovitura puternica pentru unele dintre cele mai mari si mai influente companii din UE. Grupuri precum E.ON, RWE, EdF si GdF din Franta au creat o strategie prin care sa com-bine nu doar aprovizionarea si infrastructura, dar in unele cazuri integrarea operatiunilor cu electricitatea si gazul. Piata de energie din UE - care teoretic ar trebui sa fie complet des-chisa concurentei - este inca slab integrata, ineficienta si lipsita de concurenta comerciala reala.
Comisia trebuie sa propuna o revizuire a legislatiei UE in domeniul energetic cel mai devreme anul viitor. Kroes sustine ca are sprijin din partea legislativului si a participantilor la piata, cu toate opozitiile statelor membre. In discursul sau, Kroes a scos, de asemenea, in evidenta alte esecuri semnificative ale pietei energiei din UE. "Legislativului trebuie sa i se dea independenta necesara si instrumente pentru a controla piata", a spus ea, incluzand posibilitatea de a schimba informatii precise pe piata. A mai mentionat despre contractele de aprovizionare pe termen lung ca actioneaza ca frana pentru o concurenta sanatoasa. "Acolo unde aproape tot gazul care este distribuit pe piata este blocat pentru o perioada lunga de timp, este posibil ca nou-intratii pe piata nu pot cumpara suficient gaz pentru a construi o afacere, sau sa permita accesul pentru suficienti clienti pentru a crea o baza de clienti sustinuta".
Kroes a condus deja o ancheta asupra pietei de energie din UE care a scos in evidenta probleme serioase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO