Business Internaţional

Brokerii au fost sedusi de partenerul lor de tranzactionare, Instinet

21.05.2001, 00:00 12



Firma de brokeraj electronic Instinet, desprinsa din furnizorul de stiri Reuters Group Plc din Marea Britanie, si-a facut vineri un debut furtunos pe piata extrabursiera americana Nasdaq.

Cotatia actiunilor Instinet a crescut cu 22%, de la 14,5 la 17,65 dolari. Tranzactia devine astfel una din putinele ofertelor publice initiale de succes din acest an din sectorul tehnologic, fiind si una dintre cele mai valoroase.

Cererea pentru titlurile Instinet a fost peste asteptari, determinand o crestere a numarului de actiuni vandute si depasirea pretului stabilit initial, cuprins intre 11,5 si 13,5 $/actiune.

Oferta publica initiala a fost suprasubscrisa de mai mult de 10 ori, in ciuda unei piete foarte reticente la emisiunile de noi actiuni, afirma surse apropiate tranzactiei.

De altfel, la anuntarea deciziei de cotare, actiunile grupului Reuters au scazut, deoarece investitorii considerau ca, avand in vedere situatia actuala a burselor, momentul unei oferte publice initiale este prost ales. Insa pretul obtinut de Instinet pentru o actiune reprezinta de 18,5 ori mai mult decat profitul pe actiune inregistrat anul trecut (0,63 $/actiune).

Prin aceasta tranzactie, Instinet a obtinut 464 de milioane de dolari, valoarea totala a firmei fiind de aproximativ 3,5 miliarde de dolari - cu mult mai mult decat valoarea estimata de analisti (3 miliarde), relateaza Financial Times.

Cererea pentru titlurile diviziei Reuters a fost o pata de culoare pe o piata a ofertelor publice deprimata de caderea din acest an a burselor. Emisiunea Instinet este si un indicator pentru succesul viitoarele listari ale altor companii de brokeraj electronic.

De exemplu, propria divizie de brokeraj a Nasdaq va fi lansata in acest an, iar capitalizarea estimata a acesteia ar putea fi de 2 mld. $.

De asemenea, oferta este un adevarat barometru al potentialului pietei online a ofertelor publice initiale. Peste 17% din cele 32 de milioane de actiuni au fost oferite prin sistemul de licitatii pe Internet a firmei WR Hambrecht, printre ai carei actionari se numara si Instinet.

Oficialii Instinet au declarat ca ar fi fost greu sa renunte la licitatiile prin unul dintre cele doua sisteme, online sau traditional, deoarece oferta traditionala era destinata clientilor institutionali, in timp ce oferta online se adresa investitorilor individuali.

"Cererea a fost ridicata pe ambele canale", a spus Doug Atkin, director executiv al Instinet, care a adaugat ca succesul s-a datorat numelui firmei. "Daca a existat vreodata o oferta a vreunei companii pe care sa o cunoasca toti managerii fondurilor de investitii, atunci acea companie s-a numit Instinet", afirma Atkin.

Instinet a fost creata in 1969 si a fost preluata de Reuters, unul dintre liderii mondiali ai furnizorilor de informatii financiare, in 1987.

In prezent, compania este cea mai mare platforma electronica, prin intermediul careia se tranzactioneaza peste 30% din volumul actiunilor cotate pe Nasdaq. Desi 14% din actiunile Instinet au fost vandute in aceasta oferta, Reuters pastreaza controlul asupra brokerului.

Agentia de stiri a anuntat ca scopul strategic al cotarii la bursa a diviziei este obtinerea de catre Instinet a unei "monede de schimb" pentru achizitii ulterioare. Instinet incearca sa se descurce de una singura, folosindu-se de propriile actiuni pentru o posibila oferta de preluare a altor firme.

Conducerea Instinet a declarat ca, din cele 464 de milioane de dolari obtinute, aproximativ 150 de milioane de dolari vor fi folositi pentru plata datoriilor catre Reuters, in timp ce restul sumei va fi utilizat pentru investitii sau achizitii ale altor companii.

Una din firmele vizate de Atkin este o societate de brokeraj din Texas, ProTrader, pentru care Instinet ar putea plati 50 de milioane de dolari cash si 100 de milioane in actiuni.

Instinet a intermediat 15,1% din tranzactiile desfasurate pe Nasdaq in primul trimestru al acestui an, comparativ cu 13% in perioada similara a anului trecut, in timp ce, la New York Stock Exchange (bursa din New York), firma are o cota de aproape 10% din tranzactii.

Profitul net al companiei a fost anul trecut de 146 milioane de dolari, iar cifra de afaceri a fost 1,15 miliarde de dolar), in crestere cu 53% fata de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO