Business Internaţional

British Petroleum si ruleta ruseasca

05.05.2004, 00:00 15



Compania petroliera British Petroleum (BP) are divergente cu partenerii sai rusi din TNK - BP, un joint - venture in valoare de 14 miliarde de dolari, creat de cei doi giganti ai industriei petroliere anul trecut.



Rusii fac presiuni asupra grupului britanic, cerand o schimbare a termenilor contractului si plata in numerar pentru procentul de 50% al BP, in locul contributiei esalonate in capital promise.



Alfa and Access/Renova (AAR), actionarii rusi, vor sa incaseze rapid cei 3,75 de miliarde de dolari in actiuni BP pe care compania petroliera britanica a promis ca le va emite in trei transe pe parcursul urmatorilor trei ani.



Aceasta miscare ar putea inlatura un stimulent important prin care BP se asigura de loialitatea rusilor fata de parteneriat cel putin pana in 2007.



Se crede ca discutiile au cauzat tensiuni in consiliul de conducere al TNK - BP, distragad atentia managerilor de la eforturile pentru integrarea companiilor si pentru imbunatatirea performantelor operationale.



Cu toate ca investitorii rusi au incercat luni sa minimalizeze importanta neintelegerii ivite, ei si - au confirmat intentia de a grabi plata.



British Petroleum a declarat: "Avem un excelent set de acorduri. Eforturile noastre sunt concentrate pe consolidarea TNK - BP pe baza acestor acorduri, pentru ca aceasta sa devina una din cele mai puternice companii din lume. Ne asteptam ca toti partenerii nostri sa respecte aceste acorduri".



"Asa cum am anuntat in februarie anul trecut, BP, conform termenilor contractului, va plati trei transe anuale la data aniversarii constituirii TNK - BP, transe de cate 1,25 miliarde de dolari in actiuni BP evaluate la pretul de piata dinainte de fiecare plata anuala. Ce fac partenerii nostri cu aceste acorduri ii priveste. Ele prevad ca AAR detine 50% din TNK - BP pana in 2007".



Cu toate acestea, persoane apropiate de actionarii rusi au declarat ca acestia n -au vrut sa astepte trei ani si ca aveau nevoie imediata de fonduri pentru a le putea reinvesti in domenii mai profitabile, cum ar fi telecomunicatiile si retail - ul.



O persoana apropiata de unul dintre investitori a declarat: "Ei vor sa monetarizeze angajamentele BP deoarece castiga pe ele o dobanda de 1% intr - o perioada in care ar putea obtine un castig de 20% pe alte proiecte de investitii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO