Business Internaţional

British Petroleum renunta la ideea cresterii cu orice pret a productiei

21.01.2003, 00:00 25

Directorul executiv al British Petroleum Lord Browne si-a dezvaluit mai devreme decat se anuntase noua sa strategie: stabilirea unui set mai echilibrat de tinte, compania renuntand la a urmari pur si simplu o crestere a productiei.
Oricat de nerealista ar fi fost tinta BP de a atinge o crestere anuala a productiei de 5,5%, aceasta ambitie a fost un punct de referinta privind performantele pentru celelalte mari companii petroliere. Schimbarea de strategie a BP va elimina din presiunile in termeni de competitie exercitate asupra celei mai apropiate rivale a acesteia, Royal Dutch/Shell.
De fapt, o decizie luata de BP saptamana trecuta este mult mai relevanta in acest sens decat orice fel de prezentare. Astfel, compania a decis sa vanda campul petrolier Forties din Marea Nordica, in valoare de 1,3 miliarde de dolari, cat si o serie de active din Golful Mexic, companiei Apache. BP a remarcat ca Forties se numara printre activele "care ar fi de mai mult folos altora decat noua". BP a ajuns insa la aceasta concluzie numai dupa efectuarea unei analize legate de strategie care arata ca BP va trebui sa renunte la tintele rigide privind cresterea productiei.
Initial, BP se mandrea cu aceste tinte. Astfel, in 2000, aceasta si-a stabilit o tinta de 5,5, pana la 7% privind cresterea productiei pana in anul 2005, mult peste media de 2% stabilita de industrie. Insa, in urma restructurarii, companiei i-a fost foarte dificil sa stabileasca metodele de evaluare a performantelor financiare. In cele din urma, tinta legata de productie a fost micsorata in 2001 la 5,5%. Apoi au urmat trei reduceri, pana la 3%.
In acel moment, compania devenise victima propriilor tinte legate de productie. Acest sistem implica pastrarea unor active ca Forties, care inregistrau un declin rapid.
Personal, Lord Browne ura indicatorii de volum, insa in public ii accepta ca fiind ceva dorit de analisti si investitori, care cautau un mod simplu de a estima valoarea companiilor petroliere.
In consecinta, tintele BP vor fi mai modeste, dar BP va ramane o prezenta semnificativa in traditionalele sale provincii petroliere. In Alaska, insa, BP va urmari reducerea costurilor, mai degraba decat cresterea productiei. Noile investitii vor fi concentrate in cinci mari regiuni: Golful Mexic, Trinidad, Angola, Azerbaijan si Indonezia.
Prin urmare, BP isi largeste orizonturile. Conform unui director din cadrul companiei, noua orientare va permite companiei sa ia in considerare noi oportunitati. Lord Browne pare hotarat sa ramana la conducerea companiei pentru a realiza aceste noi oportunitati. Conducand compania timp de opt ani, Lord Browne, in varsta de 55 de ani, nu va fi nevoit sa se retraga pana la implinirea varstei de 60 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO