Business Internaţional

British Petroleum: profitul creste, dar sub asteptari

05.10.2004, 00:00 14



British Petroleum, a doua companie mondiala din comertul cu produse petroliere, a spus ca productia de petrol si benzina a crescut cu 11 procente pe al treilea trimestru al anului 2004, rezultat sub asteptarile analistilor.



BP a mai spus ca veniturile din aceasta perioada, care vor fi facute publice pe 26 octombrie, au fost afectate de investitia de 600 de milioane de dolari pentru actiuni de refacere a mediului, informeaza Bloomberg.



De asemenea, taxele crescute ale Rusiei practicate la exporturi vor duce la scaderea veniturilor cu inca aproximativ 100 de milioane de doari, declara oficiali din BP.



Companiile petroliere, inclusiv BP, Exxon Mobil Corporation si Royal Dutch/Shell, au pompat petrol in Golful Mexic cu 29 procente sub cota normala, dupa ce uraganul Ivan si-a facut simtita prezenta in regiune, distrugand echipamente si facand obligatorie evacuarea din zona.



Incetarea temporara a activitatii de aici a condus la o crestere a preturilor la petrol, care a ajuns saptamana trecuta la valoarea record de 50 de dolari pe baril, la bursa din New York.



In cazul BP, productia a crescut datorita investitiilor de 6,35 miliarde de dolari in TNK-BP din Rusia, companie creata in august 2003.



Productia globala a scazut intre iunie - septembrie 2004 cu aproximatix 2,94 milioane de barili pe zi de la 3,08 milioane, din cauza inchiderilor unor platforme din Alaska si Marea Nordului, incendiului de la platforma din Temsah, Egipt si a uraganului Ivan, care a afectat activitatea din Mexic, declara BP.



Oficiali BP au confirmat ca se doreste atingerea, anul acesta, a unui nivel mediu al productiei de patru milioane de barili pe zi, ceea ce ar insemna o crestere cu 11 procente fata de 2003.



Marjele globale de profit ale BP au atins 6,2 dolari pe baril, cu 35% mai mult decat in urma cu un an..



BP detine actiuni in 23 de rafinarii, unde proceseaza in jur de 3,4 milioane de barili de petrol zilnic.



O crestere de un dolar a pretului petrolului la bursa londoneza ar insemna o crestere a profitului cu 570 de milioane de dolari.



BP a depasit Shell si a devenit cea de-a doua companie de petrol din lume, cu investitii de peste 100 de miliarde de dolari, incepand din 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO