Business Internaţional

British Petroleum: Profitul a crescut cu 35%, sub asteptarile analistilor

28.07.2004, 00:00 13

British Petroleum Plc, cea mai mare companie petroliera din Europa, a raportat pentru trimestrul al doilea o crestere a profitului cu 35%, pe fondul preturilor record la petrol si benzina si a unei majorari a productiei din Rusia, informeza Bloomberg.
Profitul net a ajuns la 3,43 miliarde doalri, sau 15,7 centi pe actiune, de la 2,54 miliarde dolari, sau 11,5 centi pe actiune, cat a inregistrat compania cu un an in urma. Datele contabile luate in calcul au exclus castigurile sau pierderile din efectuarea de inventarii, a declarat compania.
Actiunile British Petroleum au cunoscut insa o scadere de 1,1%, rezultatele anuntate fiind sub asteptarile unor analisti. In cursul acestui an, actiunile BP s-au apreciat cu 8,1%, fata de o crestere de 11% a titlurilor Exxon Mobil si o scadere de 7,5% a pretului actiunilor diviziei britanice a Shell, Shell Transport Trading Co.
Compania britanica este prima din companiile petroliere de top ale lumii care raporteaza profit pentru trimestrul al doilea, perioada cand pretul petrolului si cel al benzinei la pompa au atins niveluri record in SUA.
Grupul anglo-olandez Royal Dutch/Shell si Exxon Mobil Corp. vor da publicitatii, maine, rezultatele pe aceeasi perioada.
Productia BP a crescut cu 18%, datorita investitiilor facute de gigantul britanic in campurile petroliere din Siberia, prin TNK-BP.
"Asteptarile au fost destul de ridicate, asa ca vom vedea o usoara dezamagire", a declarat Bruce Evers, analist la Investec Securities, Londra.
"In final, sunt niste cifre bune", este de parere Peter Hitchens, analist la CAI Cheuvreux, Londra. "Elementul cheie este perspectiva oamenilor in ceea ce priveste catigurile ulterioare, deoarece in mod cert mediul de operare nu va ramane la fel", a continuat el.
BP va plati un dividend trimestrial de 7,1 centi pe actiune, fata de 6,75 centi in aceeasi perioada a anului precedent. Compania a mai precizat ca asteapta investitii de capital in valoare de circa 14 miliarde dolari in cursul acestui an, peste estimarile anterioare, pe fondul unui dolar mai putin puternic.
Cele mai profitabile activitati ale companiei sunt extractia de petrol si gaze naturale, sectoare in care BP a beneficiat de pe urma unei productii mai mari si a unor preturi mai ridicate.
"Suntem in linie cu tintele noastre de investitii controlate pentru crestere, de majorare a dividendului si de utilizare a cash flow-urilor disponibile suplimentare pentru finantarea unor rascumparari importante de actiuni", a afirmat directorul executiv al BP, John Browne.
Pretul mediu al titeiului, in cursul celui de-al doilea trimestru, a fost, la New York, de circa 38,24 dolari barilul, peste media anului trecut, de 28,94 dolari barilul. Pretul gazului natural a crescut cu 7,5% in SUA si respectiv 16% in Marea Britanie, cea mai mare piata vest-europeana pentru acest tip de combustibil.
Anul trecut, BP si-a asigurat, printr-un joint venture de 6,35 miliarde dolari (TNK-BP) cu OAO Tyumen Oil Co., din Rusia, o productie sporita. In luna ianuarie a acestui an, si-a extins investitia printr-un acord care include in plan si producatorul rus AO Slavneft.
BP are de platit impozite mai mari in Rusia, tara care, pe fondul scandalului Yukos, este perceputa ca prezentand in prezent un risc sporit pentru corporatii.
Anul trecut, British Petroleum a luat locul Shell in topul celor mai mari companii petroliere din lume dupa valoarea de piata, in care ocupa in prezent locul al doilea, dupa Exxon Mobil.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO