Business Internaţional

Britanicii isi vand in pierdere casele de vacanta din Bulgaria

31.07.2008, 18:54 30

O mare parte din britanicii care detin case de vacanta pe litoralul bulgaresc le-au scos la vanzare, in ciuda faptului ca le-au cumparat in urma cu doar cativa ani, scrie Budapest Business Journal.
Multi dintre britanicii cu proprietati imobiliare in Bulgaria au suferit pierderi insemnate dupa ce au achizitionat case de vacanta in statiunea Sunny Beach la pretul de 1.100 de euro (1.716 dolari) pe metru patrat. Acum, ei le vand la preturi cuprinse intre 850 si 900 de euro (1.326 - 1.404 dolari) pe metru patrat, conform declaratiilor facute de Nikola Stoyanov, manager la agentia imobiliara Lux Real Estate.
Stoyanov a mai declarat ca singura salvare a proprietarilor britanici a fost deprecierea lirei sterline, deoarece diferenta de curs valutar dintre momentul achizitiei si cel al vanzarii a redus intr-o oarecare masura pierderile.
De asemenea, Stoyanov a prezis ca in urmatorii ani, statiunea Sunny Beach va fi impanzita de santiere parasite, deoarece preturile constructiilor noi vor fi afectate de vanzarea celor deja existente.
Nu numai casele de vacanta ale britanicilor s-au scos la vanzare in Bulgaria in ultima perioada. In ultimele sase luni, in Bulgaria au fost construite nu mai putin de 820 de hoteluri de-a lungul litoralului Marii Negre.
Astfel, cererea a fost depasita de oferta si majoritatea acestor hoteluri au ramas pe jumatate goale, fapt care a cauzat imposibilitatea de plata a ratelor ipotecare de catre patronii lor, care au dat faliment.
Agentia bulgara de Stat pentru Turism (SAT) a anuntat ca intre trei si patru hoteluri de pe litoralul Marii Negre dau faliment in fiecare saptamana. Conform presedintei agentiei, Anelia Krushkova, multe dintre aceste unitati au fost deja scoase la vanzare, dar nimeni nu si-a exprimat dorinta sa le achizitioneze pana acum. De asemenea, presedinta SAT si-a exprimat neincrederea in ceea ce priveste vanzarea unitatilor hoteliere pe viitor, avand in vedere ca pana acum nu s-au prezentat prea multi doritori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO