Business Internaţional

Britancii stau cu ochii aţintiţi pe scena politică britanică şi nu văd dezastrul economic care se apropie cu paşi repezi

Britancii stau cu ochii aţintiţi pe scena politică...

Autor: Iulian Tenchiu

15.09.2019, 18:01 183

În timp ce în ultimele zile Marea Britanie a trecut printr-o furtună politică cauzată de deciziile disperate luate de premierul britanic Boris Johnson, sectorul manufacturier britanic şi sectorul de construcţii s-au contractat. Până şi sectorul serviciilor a înregistrat o scădere, iar toate aceste evenimente combinate sunt semne clare că economia britanică se îndreaptă spre recesiune.

Pe lângă contractările înregistrate de cele trei sectoare, se mai adaugă problema pieţei locuinţelor din Marea Britanie, care este blocată, vânzările din retail, care sunt dezamăgitoare, şi frica cumpărătorilor îngrijoraţi că Brexitul se va traduce printr-o majorare generală a preţurilor, scrie Bloomberg.

În această săptămână Boris Johnson a încasat mai multe înfrângeri în ringul politic, după ce a pierdut majoritatea în Parlament şi a eşuat în încercarea de a organiza alegeri anticipate. În timp ce opinia publică urmărea cu interes teatrul politic, studiile şi rapoarte au început să tragă semnale de alarmă privind costurile incertitudinii cronice care planează asupra divorţului dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

„Potrivit datelor, situaţia economică se înrăutăţeşte. Vorbim despre o agravare lentă a situaţiei, nu există niciun impuls pentru niciun domeniu”, a declarat Kit Juckes, strategul global de schimb valutar al băncii franceze Societe Generale.

Potrivit unui studiu publicat luni, economia britanică s-a contractat cu 0.2% în T2/2019, şi a crescut cu aproape 0.1% în iulie. Viitorul Marii Britanii rămâne incert, iar economia acesteia devine mai fragilă pe zi ce trece.

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Angliei, britanicii se aşteaptă ca în anul 2020 inflaţia să ajungă la un prag de 3,3%, în contextul în care peste 50% dintre aceştia consideră că Brexit va determina majorarea preţurilor. În prezent, inflaţia a depăşit pragul de 2%.

„Considerăm că economia creşte într-un ritm foarte lent”, a Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO