Business Internaţional

Brexitul intră în oasele pieţelor financiare: lira sterlină scade la un minim de trei decenii faţă de dolar

Brexitul intră în oasele pieţelor financiare: lira...

Autor: CătăIina Apostoiu

06.10.2016, 00:00 502

Lira sterlină a scăzut sub pragul de 1,27 dolari pentru prima dată din iunie 1985, temerile privitoare la un Brexit dur împingând de asemenea moneda britanică la un minim pe cinci ani în raport cu moneda euro, scrie Reuters. Moneda britanică resimte presiunea temerilor că Marea Britanie va prioritiza reducerea imigraţiei în faţa promovării comerţului în negocierile de ieşire din Uniunea Europeană, ceea ce ar afecta pieţele muncii şi diminua investiţiile străine.

Lira sterlină a atins un minim pe 31 de ani de 1,2686 $ înainte de a reveni la 1,2720 dolari. Moneda a scăzut cu 0,4%, până la 88,31 pence în raport cu euro înainte de a recupera din teren în faţa monedei unice. „Lira sterlină a reacţionat într-un final la nesiguranţa prelungită, în creştere, privitoare la Brexit, în pofida rezistenţei economiei britanice, şi perspectiva unor stimulente fiscale semnificative“, arată Greg Gibbs de la Amplifying Global FX Capital.

„Perspectivele rămân negative, însă este riscant să te arunci să vinzi“. Industria financiară britanică ar putea pierde venituri de 38 miliarde de lire sterline (48,3 miliarde de dolari) în cazul unui Brexit dur în urma căruia Marea Britanie ar avea acces limitat la piaţa UE, relevă un raport realizat de firma de consultanţă Oliver Wyman. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO