Business Internaţional

Brexitul aduce finlandezilor reduceri de taxe

Brexitul aduce finlandezilor reduceri de taxe

Autor: Bogdan Cojocaru

24.08.2016, 00:00 453
Anemia economiei globale şi incertitudinile alimentate de votul britanicilor pentru ieşirea din UE l-au convins pe premierul finlandez Juha Sipila să grăbească implementarea unui program de reduceri de taxe. Guvernul Finlandei, unul dintre cei mai convinşi avocaţi ai austerităţii în timpul crizei datoriilor suverane din zona euro, încearcă acum să revigoreze cu stimulente fiscale economia care abia se mişcă de când afacerile cu telefoane mobile ale Nokia s-au prăbuşit. Avansul economic este impiedicat şi de încetinirea cererii pentru exporturi şi de reducerea activităţii din industria hârtiei. Reducerile de taxe ar fi trebuit introduse după martie 2017. „În vremuri în care ne lovim de diverse provocări, de la problemele economiei globale la Brexit, creşterea noastră depinde de cererea internă”, a declarat Sipila pentru Bloomberg. „De aceea tăierile de taxe şi alte măsuri ciclice trebuie introduse mai devreme decât am intenţionat. Trebuie să impulsionăm cererea internă”, a spus oficialul.

Sipila, un milionar care şi-a construit singur averea, caută să relanseze o economie care a ieşit dintr-o recesiune de trei ani în 2015. Guvernul a convins sindicatele şi angajaţii să accepte un pact care include reduceri salariale, program prelungit de muncă şi prime de vacanţă mai mici în sectorul public. Reducerile de taxe implementate acum erau legate iniţial de o evaluare a eficienţei pactului care ar fi trebuit făcută în martie 2017. Însă Sipila spune că nu mai este timp de pierdut. La începutul acestei luni, ministerul de finanţe a prezentat proiectul bugetului pentru 2017 care prevede scutiri de impozite pe venit de 415 milioane de euro pe an. Contribuabilii ar trebui să se aştepte la o reducere medie de 0,5%.

Bugetul, care prevede şi majorarea datoriei statului, trebuie discutat acum de aliaţii din coaliţia lui Sipila şi în parlament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO