Business Internaţional

Brexit-ul pune sub semnul întrebării soarta a zeci de mii de cetăţeni din UE care locuiesc în Marea Britanie. Ce se întâmplă cu românii din Regatul Unit

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

19.05.2021, 14:53 343

Zeci de mii de cetăţeni UE îşi pot pierde luna viitoare statutul juridic în Marea Britanie din cauza unui termen limită „arbitrar” care ar putea genera o „situaţie intolerabilă”, spun membrii Parlamentului britanic, potrivit The Independent.

Anunţul vine cu o lună înainte de expirarea deadline-ului impus de guvernul de la Londra privind procedura de înregistrare a cetăţenilor UE (EUSS), care asigură rezidenţa în perioada post-Brexit. Termenul limită expiră pe 30 iunie.

Peste 50 de parlamentari din ambele camere i-au trimis o scrisoare comună premierului Boris Johnson, conform căreia cetăţenii Uniunii Europene vor fi forţaţi să părăsească „peste noapte” ţara dacă nu vor fi ridicate măsurile.

Astfel, zeci de mii de cetăţeni ai Uniunii ar rămâne vulnerabili detenţiei şi scoaterii din ţară în condiţiile în care nu vor putea să aplice la timp pentru extinderea perioadei de şedere, estimările reprezentând 1% din cei aproximativ 4 milioane de cetăţeni UE care locuiesc în Marea Britanie.

Campania de informare a guvernului britanic nu a reuşit să ajungă la un număr suficient de cetăţeni UE, într-o perioadă în care pandemia a afectat din plin serviciile de asistenţă ale Regatului, reiese din scrisoare.

„Unii dintre cei mai vulnerabili cetăţeni UE care aleg să facă din Marea Britanie o casă se confruntă cu o situaţie complet intolerabilă. Problema actuală abordează felul în care vrem să funcţionăm ca societate şi relaţia pe care sperăm să o avem cu vecinii noştri europeni”, spune Neale Hanvey, parlamentarul care a coordonat redactarea scrisorii.

Cercetările Universităţii Oxford indică faptul că grupurile vulnerabile, precum oamenii fără adăpost, vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi fizice şi mentale, au cele mai mari şanse de a fi luate în vizor de autorităţi odată cu expirarea procedurii EUSS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO