Business Internaţional

Branson, in pole position pentru preluarea bancii britanice cu probleme Northern Rock

27.11.2007, 19:07 17

Northern Rock a desemnat un consortiu condus de Virgin Group, detinut de
Sir Richard Branson, drept favorit pentru preluarea bancii, conform BBC News.
Oferta Virgin include plata imediata a 11 mld. lire sterline (15 mld. euro) din cele 25 mld. lire sterline (35 mld. euro) pe care creditorul ipotecar le datoreaza Bancii Angliei, restul sumei urmand a fi achitata in decurs de trei ani.
Daca actionarii bancii vor bloca tranzactia, care beneficiaza de acordul autoritatilor britanice, institutia ar putea fi nationalizata sau ar putea intra sub administrarea statului.
Din cele zece oferte formulate de diferite institutii financiare, oferta Virgin a fost preferata pentru ca reprezenta cea mai buna solutie pentru actionarii creditorului aflat in dificultate. Trezoreria a fost supusa unor presiuni in crestere in sensul de a se pune de acord cu privire la o solutie pentru banca in urma criticilor privitoare la durata procesului de vanzare.
Conservatorii au formulat temeri privitoare la posibilitatea ca imprumutul acordat de Banca Angliei Northern Rock sa nu fie niciodata rambursat.
Conform ofertei Virgin, Banca Angliei va mentine o linie de credit de urgenta, sumele urmand a fi rambursate in aceleasi conditii ca imprumutul comercial intermediat de Citigroup si Royal Bank of Scotland. Daca tranzactia reuseste, guvernul va continua sa garanteze depozitele bancii timp de trei luni.
Oferta Virgin propune o infuzie de capital de 1,8 mld. euro din care jumatate va fi asigurata de consortiu, iar restul cu ajutorul unei oferte catre actualii actionari ai Northern Rock de a cumpara noi actiuni la un pret de 25 de pence (34 eurocenti).
La acest pret, Virgin evalueaza Northern Rock la 200 de milioane de lire sterline (278 mil. euro), cu mult sub actuala valoare de piata, de 362 de milioane de lire sterline (500 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO