Business Internaţional

BP a pierdut aproape jumătate din valoare din aprilie până acum

BP a pierdut aproape jumătate din valoare din aprilie până acum
10.06.2010, 23:03 12

Valoarea acţiunilor companiei britanice petroliere BP a atinscel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani pe bursa londoneză pefondul nemulţumirii în creştere exprimate de Statele Unite cuprivire la eşecul acesteia în a stopa scurgerea petrolieră cauzatăde un accident la o platformă petrolieră în luna aprilie, conformBloomberg.

Acţiunile BP au pierdut la deschiderea bursei londoneze 12%,înainte de a recupera o parte din pierderi, tranzacţionându-se la3,71 lire sterline. Nivelul este cu 45% mai scăzut decât cel atinspe 20 aprilie, ziua în care s-a produs dezastrul petrolier dinGolful Mexic. Capitalizarea companiei a ajuns la 70 de miliarde delire sterline (84,5 mld. euro).

Cuvinte aspre de la Obama

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi politicieniiamericani îşi înăspresc tonul cu privire la BP, în condiţiile încare compania se luptă să stopeze deversarea. Oficiali americani aucerut BP să suspende plata dividendelor, iar Obama a declarat căl-ar fi demis pe CEO-ul Tony Hayward dacă acesta ar fi fostsubordonatul său. BP a anunţat ieri că rămâne o companie puternică,în pofida acestei situaţii.

"Atacurile au fundamente politice. Statele Unite trebuie sărealizeze că are nevoie ca BP să supravieţuiască pentru a redresasituaţia", a declarat Jason Kenney, analist în cadrul ING WholesaleBanking.

Capitalizarea de piaţă a BP este acum mai scăzută decât cea aTotal, rivala cu sediul la Paris a companiei. "Compania nu găseşteniciun motiv care să justifice actuala mişcare a preţuluiacţiunilor sale", au declarat oficialii companiei britanice.

Obligaţiunile BP şi contractele swap pe riscul de credit setranzacţionează ca şi când compania şi-ar fi pierdut ratingulinvestment grade în contextul creşterii costurilor legate descurgerea petrolieră. Costul de protecţie a 10 milioane $ dindatoriile BP timp de un an prin contracte swap aproape s-a dublat,la 512.000 de dolari, comparativ cu 290.000 dolari pe 30aprilie.

Conform Standard Chartered Bank, costurile pe care BP le-arputea suporta în legătură cu deversarea ar urma să se ridice la 40mld. dolari (33,5 mld. euro).

BP îşi arată punctele forte

Fluxurile de capital peste aşteptări, nivelul scăzut alîndatorării şi activele companiei îi conferă acesteia "o capacitateşi flexibilitate semnificativă în a face faţă costurilor legate deincident", se arată într-o declaraţie a BP.

Compania a cheltuit până acum 1,5 miliarde $ pentru a curăţacurgerea de petrol.

Primarul Londrei Boris Johnson şi-a exprimat îngrijorarea căaccidentul începe să afecteze întreaga imagine a Marii Britanii, şinu numai a BP, în Statele Unite, conform BBC News. "Mi-aş dori săvăd puţin calm în analizarea soluţiilor de redresare a situaţiei",a declarat Johnson.

În acelaşi timp, reprezentanţii industriei britanice s-audeclarat alarmaţi de discursul din ce în ce mai agresiv cu privirela BP adoptat de preşedintele american şi au avertizat că atacurileasupra companiei petroliere ar putea afecta relaţiiletransatlantice, scrie Financial Times.

Referinţele repetate ale unor politicieni americani la "BritishPetroleum", care nu mai este numele companiei britanice din anul1998, au alimentat temeri privitoare la o campanie mai amplăîmpotriva companiilor britanice.

Richard Lambert, director general al CBI, grupul angajatorilorbritanici, a declarat că atacurile preşedintelui american"reprezintă în mod evident un motiv de îngrijorare".

Conform acestuia, strategia Casei Albe în această situaţie nueste una potrivită.

"BP reprezintă o parte vitală din infrastructura de energie aStatelor Unite. Astfel, soliditatea BP este în interesul StatelorUnite, ca şi al întregii lumi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO