Business Internaţional

BP a facut profit din vanzarea diviziei de produse chimice

28.04.2004, 00:00 21



Gigantul petrolier British Petroleum a raportat pentru primul trimestru o crestere a profitului ce se apropie de cele mai optimiste previziuni, si a comunicat ca isi va vinde jumatate din afacerile cu produse chimice pentru a se concentra asupra activitatilor cele mai profitabile.



Vanzarea actiunilor la doua companii petroliere din China a contribuit la obtinerea unui rezultat exceptional net de 1,177 mld $ pentru primul trimestru al anului 2004, ridicand nivelul profitului la 4,717 mld $, cu 17 procente mai mult ca anul trecut, depasind previziunile analistilor ce estimau profituri de 4,6 mld $.



Analistii apreciaza ca pretul actiunilor BP va creste o data cu vanzarea afacerilor cu produse chimice, valoarea tranzactiei situandu-se la nivelul a 5-6 mld $.



"Asta este o veste foarte buna. Lichiditatile vor fi canalizate catre programul de cumparare a propriilor actiuni", sustine Peter Hitchens de la Chevreux brokers.



Vanzarea diviziei de produse petroliere derivate poate fi facuta prin oferta publica, potrivit BP. Compania ce va rezulta in urma operatiunii va fi un competitor important in sectorul sau, apreciaza Hitchens. Rezultatele trimestriale arata o crestere a productiei zilnice de petrol si gaze pana la 4 milioane barili/zi, pentru prima data in istoria recenta a companiei, in principal datorita achizitiilor facute in Rusia.



Ultima data cand BP a avut o productie medie de peste 4 milioane de barili zilnic a fost in 1972, cand nivelul productiei a fost 4,59 milioane barili pe zi. La un an dupa inregistrarea acestor rezultate, BP a fost nevoita sa renunte la principalul sau centru de productie din Iran.



Revenirea la o productie de acest nivel s-a facut anevoios, BP orientandu-se in anii '70-'80 catre Marea Nordului si Alaska. O crestere semnificativa a survenit la inceputul secolului 21 prin achizitia companiilor Amoco si Arco, iar anul trecut Rusia a devenit furnizoarea a 20% din productia BP prin intermediul unei societati mixte impreuna cu TNK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO