Business Internaţional

Boris Johnson, o viaţă ca în filme: În 2019 a devenit premierul Marii Britanii, a scos ţara din UE, a divorţat, a făcut al şaselea copil la 56 de ani şi s-a îmbolnăvit de Covid-19

Boris Johnson are un mandat de zece ani, asta dacă două treimi din Camera Comunelor nu votează pentru alegeri.

Boris Johnson are un mandat de zece ani, asta dacă două treimi din Camera Comunelor nu votează pentru alegeri.

Autor: Catalina Apostoiu

26.07.2020, 18:49 1761

Johnson a fost dur criticat pentru a nu fi impus carantina mai devreme, dar totul s-a schimbat când acesta a ajuns la terapie intensivă.

Din 24 iulie 2019, când a devenit premier al Marii Britanii, Boris Johnson a divorţat, a condus procesul de ieşire a ţării din UE, a avut un fiu (al şaselea?) la 56 de ani, s-a îmbolnăvit grav de Covid-19 după ce a negat seriozitatea bolii, a suspendat parlamentul: un an demn de un scenariu de film, potrivit Il Corriere della Serra.

Prima sarcină a lui Johnson în momentul în care acesta a preluat poziţia de premier a fost de a aduce sub control procesul de ieşire a Marii Britanii din UE venind cu propriul plan, re­nunţând la acordul încheiat de Theresa May şi relansarea ne­go­cierilor cu Bruxelles-ul, scrie BBC.

Când a preluat frâiele, termenul-limită pentru Brexit era 31 octombrie, iar Johnson îi condamna vehement pe cei care nu credeau că un acord este posibil până la acea dată.

Acesta a reuşit să obţină un acord cu blocul, dar procesul a fost unul extrem de dur, implicând cererea unei prelungiri pe care o refusaze anterior şi organizarea de alegeri pentru aprobarea acesteia.

Marea Britanie a ieşit din UE pe 31 ianuarie, iar în martie au început negocierile comerciale dintre cele două părţi.

Iar de parcă agitaţia din rândul parlamentarilor nu era suficient de puternică, premierul a anunţat în august că intenţionează să suspende Parlamentul până pe 14 octombrie. Decizia acestuia a fost declarată într-un final ilegală.

O altă problemă a fost cea a alegerilor. Iniţial, acesta a respins organizarea unor alegeri ante-Brexit, dar Johnson şi-a schimbat abordarea după ce nu a reuşit să obţină aprobarea pentru acordul său nou negociat. La a patra încercare, după ce a scris UE pentru a cere o prelungire a deadline-ului Brexitului, acesta a obţinut ce a vrut, iar data alegerilor a fost stabilită pentru 12 decembrie.

Deşi primele şase luni de mandat ale lui Johnson au fost în mare parte dominate de Brexit, Marea Britanie şi întreaga lume aveau să sufere un şoc puternic, cel al pandemiei.

Johnson a fost dur criticat pentru a nu fi impus carantina mai devreme, dar totul s-a schimbat când acesta s-a îmbolnăvit de coronavirus şi a ajuns la terapie intensivă. Revenind la conducere, Johnson a fost asaltat de critici privitoare la modul de gestionare a crizei coronavirusului.

Coronavirusul nu a reprezentat însă singura problemă urgentă pentru premierul britanic.

În februarie, acesta a fost acuzat că s-a ascuns când mai multe regiuni din Marea Britanie au fost inundate. Iar problema Huawei a încins din nou spiritele în cercurile conservatoare. Ultima controversă priveşte publicarea raportului privind influenţa rusă din Marea Britanie.

Boris Johnson are un mandat de zece ani, asta dacă două treimi din Camera Comunelor nu votează pentru alegeri. Iar după cum acesta a declarat, „ce este mai rău nu a trecut“ când vine vorba de coronavirus, Johnson confirmând că va exista o anchetă.

Economia a primit o lovitură uriaşă, iar semne de întrebare apar despre cum va plăti guvernul împrumuturile masive contractate. În plus, negocierile comerciale cu UE continuă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO