Business Internaţional

Boris Berezovski se ingrijeste, din exil, de apa pe pe masa rusilor

04.02.2003, 00:00 66

Una dintre cele mai renumite marci de apa minerala ale fostei Uniuni Sovietice a fost achizitionata de un fond administrat de o banca ce are legaturi cu omul de afaceri si politicianul rus Boris Berezovki, conform Financial Times.
Salford, o banca privata de investitii cu sediul in Insulele Virgine britanice, care ofera periodic servicii de consultanta companiilor lui Berezovski, a achizitionat, prin intermediul fondului sau New Wolrd Value Fund, un pachet de 50% din cadrul Borjomi, un producator de apa minerala din Georgia, in schimbul unei sume de aproximativ 50 milioane de dolari.
Tranzactia a fost finalizata dupa ce Danone, grupul din sectorul produselor de larg consum cu sediul in Franta, s-a retras din tranzactie in urma anuntului grupului petrolier BP, care a confirmat faptul ca va construi conducta Baku-Ceyhan prin valea Borjomi, dand astfel nastere unor temeri de ordin ecologic.
New World Value Fund, care administreaza fonduri in primul rand in numele unor clienti din Europa estica si vestica, a incheiat un acord cu directorii executivi ai Borjomi legat de lansarea unei oferte mai mari decat cea a institutiilor finantatoare anterioare, International Finance Corporation, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Baring Vostok Partners.
Berezovski nu a participat inca direct la aceasta tranzactie, insa a purtat discutii pe tema co-finantarii in Borjomi.
Salford intentioneaza sa creeze un grup alcatuit din diverse companii din sectorul apei minerale in regiunea fostei Uniuni Sovietice, in cadrul caruia Borjomi va fi liderul de piata.
Berezovski, care a fugit din Moscova in anul 2000 dupa o serie de conflicte cu regimul presedintelui rus Vladimir Putin, a confirmat detaliile legate de tranzactie.
El a subliniat faptul ca interesul fata de Borjomi este unul strict comercial, ca nu are legaturi directe cu banca de investitii Salford si ca managerii acesteia l-au incurajat sa se tina departe de afacerea lor.
Directorii Borjomi continua sa lupte impotriva deciziei BP de a construi conducta prin valea Borjomi, argumentand ca grupul petrolier nu ar fi lansat niciodata un proiect similar care ar fi implicat Parcul Yellowstone din Statele Unite, de exemplu.
Oficialli BP spun ca operatiunile Borjomi nu sunt amenintate din moment ce conducta trece la 15 km departare de izvoare si se va afla sub observatie permanenta. De asemenea, BP a luat in discutie momentul in care au fost declansate protestele de ordin ecologic, aratand ca acestea s-au materializat aproximativ in acelasi timp cu vanzarea Borjomi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO