Business Internaţional

Bonlat, filiala a Parmalat, a fost data pe mana lichidatorilor de la Ernst & Young

07.01.2004, 00:00 33



Bonlat, subsidiara din Insulele Cayman a grupului italian de produse lactate Parmalat, a intrat sub controlul lichidatorilor de la Ernst & Young, potrivit The Washington Post.



Andrew Jones, avocat al firmei de avocatura din Insulele Cayman Maples and Calder, care s-a ocupat de inregistrarea unor unitati ale Parmalat, a declarat ca Bonlat Financing, alaturi de alte subsidiare ale Parmalat, vor fi lichidate de Ernst & Young.



Acum doua saptamani, Parmalat a facut o "surpriza" mediului de afaceri international, anuntand ca Bonlat nu detine nici un cont in valoare de 3,9 miliarde de dolari la Bank of America. Procurorii italieni sustin ca au fost folosite documente false pentru a justifica existenta acestei sume.



Bonlat apartinea unei alte companii inregistrate in Insulele Cayman, Parmalat Capital Finance, care pe 24 decembrie a intrat in lichidare.



Si alte doua alte divizii ale grupului italian, Dairy Holdings si Food Holdings, care au emis obligatiuni garantate de compania mama, au intrat in lichidare, la cererea creditorilor.



Jones a mai declarat ca nu a stiut de nici o retragere de bani efectuata de directorii executivi ai Parmalat din fondul mutual Epicurum. Criza a inceput in momentul in care Parmalat nu a reusit sa retraga 500 milioane de euro din acest fond, suma necesara pentru a rambursa un imprumut obligatar ajuns la scadenta. Jones a adaugat ca toata corespondenta care privea acest fond era expediata avocatului italian Gian Paolo Zini.





SEC extinde ancheta



La sfarsitul saptamanii trecute, The Securities and Exchange Commission (SEC), institutia care reglementeaza pietele financiare din SUA, a anuntat ca va examina daca institutiile bancare implicate in afacere au dat dovada de neglijenta sau iresponsabilitate prin vanzarea obligatiunilor Parmalat.



Interesul autoritatilor americane fata de aceasta ancheta este justificata de faptul ca peste jumatate din veniturile Parmalat sunt generate de pietele din America de Nord si America de Sud, iar investitorii americani au achizitionat obligatiuni Parmalat cu o valoare de peste 1,5 miliarde de dolari.



"Cand o frauda se intinde pe mai multi ani, este normal ca SEC sa cerceteze operatiunile intermediarilor care s-au ocupat de emisiunile de titluri si cele ale companiilor care au subscris la aceste emisiuni", a declarat Lawrence West, director asociat in cadrul diviziei executive a SEC.



SEC incearca sa afle daca unul sau mai multi angajati ai diviziei de investment banking a Bank of America au realizat tranzactii cu actiuni Parmalat inainte de modificarile ratingului acordat companiei.



Insa autoritatile mai au de facut si alte clarificari. Citicorp, o alta banca americana cu renume, a adus o parte din capitalul unei companii offshore folosita pentru a transfera unele datorii din situatiile financiare ale Parmalat.



In Europa, operatiunile Santander Central Hispano vor fi investigate in cautarea a 250 milioane de dolari, fonduri ale Parmalat disparute dintr-un cont la o subsidiara a bancii spaniole din Insulele Cayman. Si Deutsche Bank va trebui sa explice de ce a achizitionat, la sfarsitul lui noiembrie 2003, 5,1% din actiunile Parmalat. Participatia s-a diminuat ulterior pana la 0,2%.





Viitor nesigur al obligatiunilor Parmalat



Detinatorii de obligatiuni Parmalat din afara Italiei urmaresc cu mare neliniste evolutia evenimentelor, si mai ales ce s-a intamplat cu producatorul de lactate dupa ce acesta a fost declarat insolvabil. Ei considera ca felul in care va fi reorganizata compania va fi esential pentru decizia de a investi in continuare in aceasta tara.



Multi investitori sunt ingrijorati ca bancile italiene vor avea parte de un tratament preferential in ceea ce priveste procedura de faliment. Daca temerile lor se vor adeveri, un efect foarte probabil ar fi temperarea cresterii pietei obligatiunilor din Italia, destul de mica in comparatie cu alte state europene, deoarece companiile italiene au preferat sa se imprumute de la banci.



In ultimii ani insa emisiunea de obligatiuni a devenit o modalitate populara de finantare. In 2003, companiile non-financiare din Italia au vandut obligatiuni in valoare de 20 miliarde de euro, fata de cele aproape 2 miliarde din 1997, potrivit datelor furnizate de Fitch Ratings.



"Daca tribunalele si institutiile de reglementare a pietelor financiare nu vor trata in mod egal investitorii straini, noi nu vom mai investi pe pietele italiene", a declarat pentru The New York Times Gary Wendlandt, presedinte si director executiv la New York Life Investment Management, care detine obligatiuni Parmalat in valoare de 30 milioane de dolari. Aceasta este prima investitie a New York Life in Italia care i-a adus pierderi companiei americane.



Parmalat a emis obligatiuni de peste 5 miliarde de euro in ultimii 4 ani, majoritatea titlurilor fiind detinute investitori din afara Italiei. Grupul italian datoreaza bancilor Capitalia, Banca Intesa si San Paolo INI peste un miliard de euro, iar bancile straine au de primit cam aceeasi suma.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO