Business Internaţional

Bondurile pe zece ani, in picaj dupa cresterea dobanzilor

18.06.2007, 20:48 27

Obligatiunile guvernamentale din Europa au inregistrat un declin al preturilor, ridicand randamentele pe 10 ani la maximul ultimilor cinci ani, dupa ce oficialul Bancii Centrale Europene (BCE) Erkki Liikanen a declarat ca perspectivele de crestere din zona euro vor fi "pozitive" in urmatorii ani.
Dobanzile obligatiunilor au crescut cu 0,21 procente numai in aceasta luna, in contextul in care investitiile din mediul de afaceri au inregistrat un avans, iar cresterea numarului de angajati din economia Uniunii Europene incurajeaza investitorii sa parieze pe faptul ca BCE va majora dobanzile inca de doua ori in acest an, scrie Bloomberg.
"A avut loc o revizuire a asteptarilor globale legate de evolutia dobanzilor, care afecteaza obligatiunile. Piata este trasa in jos de renuntarea la pozitiile care ar putea aduce o crestere a preturilor", spune Stuart Thomson, administrator la Resolution Investment Management din Glasgow.
Dobanzile pentru obligatiunile pe 10 ani au crescut cu 0,03%, pana la 4,63%, pe bursa de la Londra, dupa care au atins 4,7 procente. Pretul unei obligatiuni rambursabila in iulie 2017 cu o dobanda de 4,25 procente a scazut cu 2,5 euro pentru o valoare de 1.000 de euro.
In acelasi timp, obligatiunile americane pe 10 ani s-au ieftinit cu 5,22%, pe fondul zvonurilor ca actuala crestere a costurilor de creditare ar putea intensifica caderea pietei imobiliare. Dobanzile pentru obligatiunile pe 10 ani joaca un rol important in stabilirea nivelului ipotecilor si reprezinta un benchmark pentru obligatiunile corporatiste.
"Performanta economica a zonei euro a fost binevenita dupa o lunga perioada de crestere lenta. Perspectivele de crestere pentru zona euro pentru urmatorii ani raman pozitive", a declarat Erkki Liikanen intr-un raport emis de Banca Centrala Europeana.
Increderea mediului de afaceri german a crescut in lunile mai si aprilie pana la cel mai ridicat nivel de la reunificarea tarii in 1990, oamenii de afaceri accelerand afacerile si angajarile, potrivit unui studiu la care au participat peste 20.000 de companii. Datoriile statelor europene au inregistrat un declin, urmand scaderea brusca inregistrata ieri de titlurile de stat, dupa ce Alan Greenspan, fostul presedintele al Fed, banca centrala a Statelor Unite, a prognozat dobanzi mai mari si prime pentru datoriile pietelor emergente.
Facand referire la obisnuitele prime mici de pe pietele emergente, Greenspan a declarat ca "aceasta situatie nu va mai continua asa. Cred ca cineva nu va mai fi la fel de fericit cum suntem noi astazi". Greenspan facea referire la Asociatia Creditelor Ipotecare si Valorilor Mobiliare din New York.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat in urma cu cateva zile ca nivelul dobanzilor nu interfereaza cu cresterea economica a Europei, sugerand ca mai este loc de viitoare cresteri ale ratei de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO